Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών προειδοποιεί για την «επείγουσα απειλή» από τον εξαιρετικά μεταδοτικό μύκητα

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός θανατηφόρου μύκητα που εξαπλώνεται ταχύτατα

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACAP) δήλωσε ότι η αύξηση και η εξάπλωση του Candida auris, γνωστού και ως C auris, είναι «ανησυχητική». Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό στέλεχος ζύμης που δεν σχηματίζει βλαστικούς σωλήνες και δεν έχει εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν ήδη περιγράψει τον μύκητα, ο οποίος σκοτώνει έως και το 60% των ανθρώπων που μολύνει, ως «μείζονα απειλή» το 2019.

Όμως, η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε όλη την Αμερική μεταξύ 2020 και 2021, ενώ τα πολυανθεκτικά στελέχη γίνονται επίσης πιο συχνά.

Η μεγαλύτερη μετάδοση συμβαίνει σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ των ενοίκων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων με συσκευές που είναι εντοιχισμένες ή με μηχανικούς αναπνευστήρες. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν νοσούν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων ατόμων, σκοτώνει μεταξύ 30 και 60%.

Η μεταδοτικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «ανεπαρκείς γενικές πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες 20 Μαρτίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, μελετά τον μύκητα που έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή τους τελευταίους μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις εξελίσσονται σε «μείζονα απειλή» για τη δημόσια υγεία.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι οι μύκητες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι παγκοσμίως, καθώς η αλλαγή του κλίματος καθιστά τα περιβάλλοντα πιο κατάλληλα γι’ αυτούς.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα που αναφέρθηκαν στις κρατικές και τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες και στο CDC μεταξύ 2016 και 2021.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ήταν υπεύθυνες για περισσότερες από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021. Μεταξύ αυτών, η Candida προκάλεσε τις περισσότερες, οδηγώντας στην εισαγωγή περισσότερων από 26.000 ατόμων. Οι αμέσως επόμενες πιο συχνές ήταν επίσης στόχος του εμβολίου της Γεωργίας, η ασπεργίλλωση, υπεύθυνη για σχεδόν 15.000, και η πνευμονία, η οποία προκάλεσε λίγο πάνω από 10.000 λοιμώξεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις αυξήθηκαν από 1.310 το 2020 σε 4.041 το 2021.

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν ήδη προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ – και 1,5 εκατ. παγκοσμίως, το 2021.

Και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων C auris δεν λέει να κοπάσει, με 2.377 κλινικές περιπτώσεις και 5.754 περιπτώσεις διαλογής πέρυσι.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό εχινοκανδίνη είχαν επίσης αυξηθεί. Το 2021 υπήρχε περίπου τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη.

Ο μύκητας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016

Τρία χρόνια αργότερα, το CDC έδωσε στον μύκητα το ανώτατο επίπεδο προβληματισμού, επειδή είναι συχνά ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα, μεταδίδεται εύκολα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο C auris εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί.

Οι μύκητες συνήθως δεν μπορούν να ανεχθούν τη θερμότερη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το C auris μπορεί να έχει προσαρμοστεί για να επιβιώσει σε ένα θερμότερο κλίμα.

Τα κύρια συμπτώματα του μύκητα είναι πυρετός και ρίγη που δεν βελτιώνονται. Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά είδη λοίμωξης, όπως στην κυκλοφορία του αίματος, στις πληγές ή στα αυτιά.

Το ποσοστό θνησιμότητας εξαρτάται από την πολιτεία, αλλά κυμαίνεται από 30 έως 60 %.

Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής και μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών ή εξοπλισμού.

Οι άνθρωποι κολλούν τον μύκητα μέσω της σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Ο C auris μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος ή μιας πληγής.

Εάν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα ή εισέλθει βαθιά στο εσωτερικό του σώματος, προκαλεί λοιμώξεις στο αίμα ή στα εσωτερικά όργανα (γνωστός ως επεμβατικός C auris).

Ο μύκητας σκοτώνει περισσότερους από έναν στους τρεις ανθρώπους με διεισδυτικό C auris. Ο C auris μπορεί επίσης να ζει στο δέρμα ή σε άλλα μέρη του σώματος χωρίς να σας αρρωσταίνει.

Οι ερευνητές εξέτασαν κλινικές και διαγνωστικές περιπτώσεις. Επειδή ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διεξάγεται ομοιόμορφα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των περιπτώσεων C auris μπορεί να υποεκτιμάται, είπαν.

Πολλά από τα πρώτα κρούσματα του C auris στις ΗΠΑ είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε τοπική μετάδοση.

Η Νέα Υόρκη και το Σικάγο είχαν πληγεί περισσότερο, αλλά κρούσματα του μύκητα έχουν πλέον εμφανιστεί σε περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης των κρουσμάτων έγινε σε νοσοκομεία μακροχρόνιας φροντίδας και σε οίκους ευγηρίας.

Οι ασθενείς που είναι ήδη άρρωστοι και έχουν πολλαπλές παθήσεις ή βρίσκονται σε αναπνευστήρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συνολικά καταγράφηκαν 3.270 κλινικές περιπτώσεις και 7.413 περιπτώσεις διαλογής μεταξύ 2019 και 2021. Πριν από αυτό, τα κρούσματα αυξήθηκαν από 53 το 2016 σε 330 το 2018 και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 44% σε 475 το 2019.

Τα κλινικά κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται κάθε χρόνο, αυξάνοντας σε 756 το 2020 και στη συνέχεια σχεδόν διπλασιάζοντας τα 1471 το 2021.

Τρεις πολιτείες, το Όρεγκον, η Μινεσότα και το Μίσιγκαν ανέφεραν το πρώτο τους κρούσμα του μύκητα το 2021. Εν τω μεταξύ, περιοχές με προηγούμενα κρούσματα αλλά περιορισμένη εξάπλωση, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα, είχαν νέα και αυξανόμενη μετάδοση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων C auris αντανακλά «ελλείψεις στην έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

Πρόσθεσαν ότι η αυξημένη εξάπλωση μπορεί να έχει «επιδεινωθεί από την πίεση που σχετίζεται με την πανδημία στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας».

Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιωμένη ανίχνευση και πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων για την πρόληψη της εξάπλωσης του C auris», έγραψαν οι ερευνητές της μελέτης.

Πηγή: dailymail.co.uk

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...