Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Bloomerg – Μελέτη για το χάπι της Merck: Ίσως να προκαλεί νέες μεταλλάξεις κορονοϊού – Η απάντηση της εταιρείας

Νέες μεταλλάξεις σε κάποιους ασθενείς προκαλεί το χάπι της Merck για τον κορονοϊό σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία για τους για το ότι το φάρμακο της Merck μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης που ενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν μεταλλάξεις που φέρεται να σχετίζονται με το χάπι Lagevrio της Merck καθώς έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς.

Έως σήμερα, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που συνδέονται με το χάπι δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο site medRxiv.

Ωστόσο η ύπαρξή τους ενέχει, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υφίστανται με την γενικευμένη χρήση του φαρμάκου, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κίνα.

Όπως αναφέρεται, το χάπι Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορονοϊού, τέτοιες που εμποδίζουν να αναπαρχθεί ο ιός στο σώμα και μειωνει τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Επιπλέον, κάποιοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη του 2021 για αυτό το πιθανό ενδεχόμενο, λόγω του τρόπου λειτουργίας του εν λόγω φαρμάκου.

Τι απαντά η Merck

Η εταιρεία πάντως αμφισβητεί το γεγονός πως το χάπι παραγωγής της προκαλεί μετα που μπορεί να κινητοποιήσουν τους ειδικούς.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη» ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικές με τη μελέτη.

«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορονοϊού».

Είπε επιπλέον, πως οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και πως το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης.

Η Merck κάνει λόγο για έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Πηγή: Bloomberg

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...