Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποια παραλλαγή «Κένταυρος»; Νέες υποπαραλλαγές προβληματίζουν τους επιστήμονες – Ποιες είναι οι BF.7 και ΒΑ.4.6

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Κένταυρος» είχε συνδεθεί στο μυαλό των πολιτών ότι θα είναι αυτή που θα φέρει το νέο φθινοπωρινό επιδημικό κύμα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί ανησυχία. Αντιθέτως, νέες υποπαραλλαγές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν την προσοχή των επιστημόνων.

Η υποπαραλλαγή της Ομικρον την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν BF.7 – συντομογραφία του BA.5.2.1.7 – αντιπροσώπευε το 1,7% των λοιμώξεων που αλληλουχήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δεδομένα από το CDC.

Άλλες παραλλαγές που … συναγωνίζονται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την BA.4.6, η οποία αποτελούσε το 10,3% των μολύνσεων και η BA.2.75 (Κένταυρος), η οποία αντιπροσώπευε το 1,3% των μολύνσεων. Σημειωτέον, κυρίαρχη στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη είναι η Ομικρον 5. Στη χώρα μας ειδικά αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες παρακολουθούν την BF.7 επειδή σημειώνει πρόοδο στο πεδίο των υποπαραλλαγών της Ομικρον. Για μήνες παρακολουθούσαν το στέλεχος BA.2.75, δηλαδή τον “Κένταυρο”, ως μια παραλλαγή ενδιαφέροντος με δυνατότητα να αυξηθεί αυτό το φθινόπωρο. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, η BF.7 το ξεπέρασε.

Μέχρι στιγμής, το Βέλγιο έχει … τη μερίδα του λέοντος των κρουσμάτων BF.7 που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως (25%). Επίσης, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δει το 10% των κρουσμάτων παγκοσμίως. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πλεονέκτημα ανάπτυξης σε πολλές χώρες καθιστά λογικό να θεωρείται ότι το στέλεχος ΒF.7 “κερδίζει έδαφος” και είναι δυνητικά πιο μεταδοτικό σε σχέση με την Ομικρον 5.

Αν και τίποτα δεν είναι γνωστό για τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει το στέλεχος BF.7, αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής όλες οι υποπαραλλαγές της Ομικρον έως τώρα είχαν παρόμοια βαρύτητα. Επίσης, παραμένει άγνωστο πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα νέα δισθενή εμβόλια εναντίον του.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει μια αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας – ένα χαρακτηριστικό που της επιτρέπει να εισέρχεται στα κύτταρα. Έχει επίσης μια αλλαγή στην αλληλουχία νουκλεοτιδίων, ικανή πιθανόν να την κάνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά συγκριτικά με άλλες υποπαραλλαγές.

Οσο για τη ΒΑ.4.6 η οποία, επίσης, βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” των ειδικών, είναι παρόμοια με την ΒΑ.4, ωστόσο φέρει μια επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας, την R346T. Αυτή έχει παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές και σχετίζεται με την ικανότητα του ιού να διαφεύγει από τα αντισώματα που έχουν αποκτηθεί από εμβολιασμό ή μόλυνση. Στη Βρετανία, η ΒΑ.4.6 αντιπροσωπεύει περίπου το 9% των δειγμάτων. Άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή ΒΑ.4.6 είναι: Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Το «ολοκληρωμένο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Έχει ξεχωριστή αξία να “ακούγεται” από επίσημα χείλη η αδυναμία του να ακολουθήσει η χώρα το ρυθμό ανάπτυξης των υπόλοιπων κρατών- μελών της Ε.Ε....

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Ο ιορδανός...