Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού – Τα νέα στελέχη της “Ο” δεν προκαλούν πνευμονίες

Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και εκτίμησε πως “λογικά θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά αποκλιμάκωση”. Ως κάτι αναμενόμενο παρουσίασε τις επαναλοιμώξεις, ωστόσο, όπως σημείωσε “τα εμβόλια φαίνεται πως διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους, όσον αφορά στις βαρειές καταστάσεις”.

“Έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά πλέον αυτές έχουν διαφορετικό προφίλ” σημείωσε, καθώς “τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν προκαλούν συνήθως πνευμονίες”. ” Τα συγκεκριμένα στελέχη είναι πυρετογώνα, περισσότερο από τα Όμικρον 1 και Όμικρον 2, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί” σημείωσε. “Τα στελέχη Όμικρον 4 και 5, δεν προσβάλουν εύκολα τους πνεύμονες, όπως παρατηρούν και οι κλινικοί γιατροί και το πιθανότερο για τους εμβολιασμένους είναι ότι θα περάσουν τη νόσο ελαφριά, με κόπωση και πυρερό για τρεις με τέσσερις ημέρες” ανέφερε.

“Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους αυτό το διάστημα με κορονοϊό, είναι συνήθως υπέργηροι, με υποκείμενα νοσήματα ή ανεμβολίαστοι σε μεγάλη ηλικία” υποστήριξε.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε το “πόσο σημαντική είναι η τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 70 ετών και για τους 60 έως 70 ετών με άλλα προβλήματα υγείας”

“Οκτώβριο με Νοέμβριο που οι δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους θα δούμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού”, εκτίμησε “ανεξάρτητα όμως του τι γίνεται τώρα” και πρόσθεσε πως “το βασικό σενάριο λέει πως δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα”

Για τα 12 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι “δεν έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος από ευλογιά των πιθήκων”, ενώ φάνηκε απαισιόδος στο να υπάρξει εκρίζωσή του σύντομα, παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων διεθνώς”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...