Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά»: Από αύριο τα sms σε 1,3 εκατ. γυναίκες

Γυναίκες ηλικίας 50 – 54 ετών στην Αττική, θα είναι η πρώτη ομάδα που θα λάβει τα ενημερωτικά sms ξεκινώντας από αύριο, Παρακευή (10/06/2022), για τη διενέργεια δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Σταδιακά, θα λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα και γυναίκες στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ θα εντάσσονται και οι ηλικίες ομάδες μέχρι τα 69 έτη. Στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, θα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου οι γυναίκες – δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Εξαιρούνται μόνο οι γυναίκες που έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία μέσα στον προηγούμενο χρόνο και όσες έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε εκδήλωση το πρωί της Πέμπτης (09/06/2022), στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνου του μαστού, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 50 – 69 ετών και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης και δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50.476.400 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 31/3/2023. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας και εφόσον χρειάζεται ιατρικής εξέτασης και υπεροχογραφήματος, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, για τις γυναίκες – δικαιούχους της δράσης θα δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Το παραπεμπτικό θα έρχεται μέσω sms ή/και email, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης. Η εξέταση θα εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, που συμμετέχει στη δράση. Η λίστα με τις μονάδες θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Εφόσον από το αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κωδικός για ιατρική επίσκεψη σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό). Το περιθώριο για επίσκεψη είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της μαστογραφίας. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, εκδίδει νέο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι με ισχύ τριών μηνών.

Τα πρώτα sms -τα οποία στον αρχικό προγραμματισμό θα «έφευγαν» στο τέλος Μαρτίου- θα λάβει η ηλικιακή ομάδα 50-54, ενώ ένα μήνα μετά θα ανοίξει το σύστημα για την ομάδα 55-59. Αφού μεσολαβήσει και πάλι ένας μήνας, σειρά θα πάρουν οι γυναίκες ηλικίας 60-64 ετών και τέλος οι γυναίκες 65-69 ετών. Σημειώνεται ότι για την αποστολή των sms αξιοποιείται η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε για την ενημέρωση και το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού. Όσο για τους ιδιώτες παρόχους Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν θα επιβαρυνθούν rebate ή clawback.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...