Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

«Προσοχή σε εξανθήματα»: Η πρώτη προειδοποίηση σε κοινωνικό δίκτυο για την ευλογιά των πιθήκων – Το μήνυμα στο Grindr

Μια προειδοποίηση για την ευλογιά των πιθήκων σε ευρωπαίους χρήστες έστειλε το Grindr, ένα από τα πλέον δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων, δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται, ο ιός φαίνεται να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Αν και δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω «στενής και παρατεταμένης επαφής».

Ειδικότερα, στην ενημέρωσή του, το Grindr κάνει αναφορά στο «μικρό αλλά συνεχιζόμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των ομοφυλόφιλων» και διευκρινίζει σχετικά:

«Μην πανικοβάλλεστε. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αλλά η γνώση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη μόλυνση ή τη διάδοση του ιού.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένων των σταγονιδίων του αναπνευστικού (φιλί, βήχας, φτέρνισμα), επαφής δέρμα με δέρμα ή κοινή χρήση πραγμάτων όπως κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες.

Εάν εσείς ή οποιοσδήποτε πρόσφατος σύντροφος (τις τελευταίες 21 ημέρες) εμφανίζει ασυνήθιστες πληγές ή εξάνθημα, επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, είτε σε κλινική είτε σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Υπενθυμίστε στον πάροχο σας ότι κυκλοφορεί η ευλογιά των πιθήκων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εφαρμογή Grindr συνεργάζεται ακομη με αξιωματούχους υγείας στην Αμερική στέλνοντας αντίστοιχη ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων και σε χρήστες στις ΗΠΑ.

Υπενθυμιζεται ότι τα πρώιμα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης, όπως:

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • πρηξίματα
  • πόνοι στους μύες
  • εξάντληση

Μάλιστα, εανθήματα, βλάβες ή κηλίδες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, ο ιός έχει ανιχνευθεί σε 21 χώρες εκτός της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπου συνήθως εντοπίζεται.

Τα πιο πολλά από τα 237 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται στην Ευρώπη, αν και άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έως τώρα, 71 από αυτές τις περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα ηλεκτρικά θεωρούνται πολύπλοκα αυτοκίνητα, καθώς υιοθετούν εντελώς νέες τεχνολογίες κίνησης. Αυτό σημαίνει άραγε πως βγάζουν περισσότερες βλάβες από τα συμβατικά; Και αν ναι,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τον περασμένο μήνα, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΝΒΑ. Ακόμη ένα βήμα επιβεβαίωσης...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, στην Ελληνορθόδοξη ενορία του Μιλάνου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και...