28/01/2022

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνια

Εκκληση για αποστάσεις και μάσκες στα Θεοφάνια απηύθυναν οι ειδικοί, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει στην κοινότητα, σε ποσοστό πάνω από 90% στα κρούσματα στη χώρα μας.

Αυτό τόνισε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Γκάγκα: 9 στα 10 κρούσματα είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον
Εξήγησε πως πλέον εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και στη χώρα μας. Αναλυτικά, ανέφερε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου των κρουσμάτων.

Η κυρία Γκάγκα παρατήρησε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων καλύτερη από τη χθεσινή με δεδομένο ότι έγιναν περισσότερα τεστ.

Η ίδια συνέστησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους, να τηρούμε τα μέτρα και να ελεγχόμαστε με rapid τεστ εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό είπε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι πιθανότατα την Παρασκευή θα σταθούν τα φύλλα πορείας, ώστε να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών covid ενώ, όπως είπε, ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση στο υπουργείο Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει την στήριξη του.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid να μην σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνια
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανίων αύριο, επεσήμανε: «Όλες οι μαζικές συνάξεις μάς προβληματίζουν, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και σεφ τεστ πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις». Πρόσθεσε δε πως «το καλύτερο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις». Επεσήμανε με έμφαση ότι πρέπει να τηρηθούν αποστάσεις όσο περισσότερο γίνεται. «Να βάλουμε τη λογική και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις» σημείωσε .

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και στη διασπορά στον κόσμο και δη στην Ευρώπη. Στη χώρα μας είχαμε εκρηκτική αύξηση διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 290%. Ωστόσο παρατηρήθηκε μικρή μείωση στον αριθμό θανάτων της τάξης του 1%.