Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

«Σούπερ» ανοσία σε εμβολιασμένους που νόσησαν δείχνει αμερικανική μελέτη

Οι λοιμώξεις από κορονοϊό που συμβαίνουν σε εμβολιασμένους -οι λεγόμενες «breakthrough» επειδή διαφεύγουν της ανοσιακής προστασίας- βελτιώνουν στη συνέχεια σημαντικά την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού έναντι διαφόρων παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με Αμερικανούς επστήμονες.

Η μικρή εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι τα αντισώματα στα δείγματα αίματος όσων εμβολιασμένων είχαν μολυνθεί στη συνέχεια από τον κορονοϊό ήταν τόσο πολύ περισσότερα σε αριθμό όσο και πιο αποτελεσματικά από άποψη ικανότητας εξουδετέρωσης του κορονοϊού (έως κατά 1.000%), σε σχέση με τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Φικάντου Ταφέσε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέφεραν ότι κάθε έκθεση στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό -στην πραγματικότητα- ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε επόμενες εκθέσεις ακόμη και απέναντι σε νέες παραλλαγές (κάτι που πιθανώς αφορά και την Όμικρον).

Η μελέτη, η οποία συνέκρινε δείγματα αίματος από 52 ανθρώπους με μέση ηλικία 38 ετών που είχαν εμβολιαστεί όλοι με Pfizer/BioNTech και από τους οποίους οι μισοί (26) είχαν στη συνέχεια ήπια λοίμωξη Covid-19 (οι δέκα λόγω παραλλαγής Δέλτα), δείχνει ότι μία λοίμωξη εμβολιασμένου γεννά ισχυρή ανοσιακή απόκριση απέναντι στη Δέλτα και αυτή η «απάντηση» μπορεί να αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική και έναντι άλλων παραλλαγών.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει καλύτερη ανοσιακή απόκριση από αυτήν. Η μελέτη μάς δείχνει ότι τα άτομα που εμβολιάζονται και μετά εκτίθενται σε λοίμωξη breakthrough αποκτούν «σούπερ» ανοσία. Μολονότι δεν εξετάσαμε ειδικά την παραλλαγή Όμικρον, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας, περιμένουμε ότι οι λοιμώξεις breakthrough λόγω της Όμικρον θα δημιουργήσουν μία εξίσου ισχυρή ανοσιακή απόκριση μεταξύ των εμβολιασμένων», δήλωσε ο δρ Ταφέσε.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμβολιάζεται και μετά εκτίθεται στον ιό, πιθανότατα πρόκειται να αποκτήσει μία λογικά καλή προστασία απέναντι σε μελλοντικές παραλλαγές. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία σταδιακή εξασθένηση της σοβαρότητας της παγκόσμιας πανδημίας», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου Μαρσέλ Κέρλιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...