Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τo «φαινόμενο» Λάνθιμος – Ο θρίαμβος του σπουδαίου σκηνοθέτη στις Χρυσές Σφαίρες

Η ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν υπήρξε ο μεγάλος νικητής στις Χρυσές Σφαίρες κατακτώντας πέντε βραβεία από τις συνολικά οκτώ κατηγορίες. Σπουδαία βραδιά όμως και για το “Poor Things” του Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου που εξοβέλισε την “Barbie”, κερδίζοντας στις κατηγορίες της Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ και του πρώτου γυναικείου ρόλου από την Έμα Στόουν, που ενσάρκωσε τη μοναδική περσόνα της Μπέλα Μπάξτερ.

Μπορεί το «Οπενχάιμερ» να κυριάρχησε στην λαμπερή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών με πέντε βραβεία, αλλά την παράσταση έκλεψε o Γιώργος Λάνθιμος. Το “Poor things” του Γιώργου Λάνθιμου κατατρόπωσε την πιο εμπορική ταινία της χρονιάς και αδιαφιλονίκητο φαβορί, “Barbie”, κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερης κωμωδίας/μιούζικαλ.

Στην ομιλία του ο σκηνοθέτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ίνδαλμά του, Μπρους Σπρίνγκστιν, με τον οποίο, όπως είπε, έχει την ίδια ημέρα γενέθλια.

Όπως είπε «σας ευχαριστώ όλους. Όλους όσοι εργάστηκαν στην ταινία, τους ανθρώπους της Seachlight, Film Four, που έκανε την παραγωγή στην ταινία και την υλοποίησε, τους ηθοποιούς, τους υπέροχους ηθοποιούς, τον Μπρους Σπρίνγκιστιν, που με βοήθησε να μεγαλώσω με αυτόν τον τρόπο. Και την Εμα, φυσικά, ξέρετε, κέρδισε. Είναι η καλύτερη. Σας ευχαριστώ πολύ».

«Μπράβο στον Γιώργο Λάνθιμο για τη διάκρισή του στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, με την ταινία του “Poor Things”. Ένα ακόμη βραβείο μετά τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία που αναδεικνύει τον Γιώργο σε έναν από τους πιο μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες» τόνισε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο βιβλίο του Άλιστερ Γκρέι, η ταινία του καταξιωμένου Ελληνα σκηνοθέτη απέσπασε ένα ακόμη σημαντικό βραβείο. Τη Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου κέρδισε η Εμα Στόουν, η οποία υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μια νεαρή γυναίκα που επανέρχεται στη ζωή χάρη στον επιστήμονα Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ τον οποίο υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε.

«Γιώργο δεν ξέρω τι θα μπορούσα να σου πω, που δεν στο έχω ήδη πει, αλλά θα είμαι για πάντα ευγνώμων που σε γνώρισα. Το να ερμηνεύσω την Μπέλα ήταν απίστευτο. Πιστεύω ότι είναι μία ρομαντική κωμωδία» δήλωσε η ηθοποιός.

Η βιογραφική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν για τον εφευρέτη της ατομικής βόμβας απέσπασε πέντε Χρυσές Σφαίρες, μεταξύ των οποίων καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι και δεύτερου ανδρικού για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

«Μπορώ να δεχθώ αυτό το βραβείο μόνο για λογαριασμό του κοινού. Ως σκηνοθέτες ενώνουμε τους ανθρώπους και τους προσπαθούμε να τους κάνουμε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν» τόνισε ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Υποψήφια για εννέα Χρυσές Σφαίρες, η “Barbie” της Γκρέτα Γκέργουικ, κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού για τη μελωδία που έγραψε η Μπίλι Άιλις με τον αδελφό της και το βραβείο για το μεγαλύτερο εισπρακτικό επίτευγμα της χρονιάς.

Οσον αφορά στην μικρή οθόνη, η τηλεοπτική σειρά “Succession” απέσπασε τέσσερα κορυφαία βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης δραματικής σειράς. Το “The Bear”, η ιστορία ενός εστιατορίου στο Σικάγο που αγωνίζεται να κρατήσει τις πόρτες του ανοιχτές, κέρδισε τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων καλύτερης κωμικής σειράς και καλύτερου ηθοποιού σε μιούζικαλ ή κωμωδία για τον Jeremy Allen White. Τρία βραβεία κέρδισε και η σειρά “Beef” του Netflix.

«Ποτέ δεν έφυγε από το μονοπάτι που ίδιος άρχισε να χτίζει»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, που ψηφίζει στις Χρυσές Σφαίρες για τις ταινίες που βραβεύονται αν και δεν αποκάλυψε τις επιλογές του ανέφερε ότι είναι χαρούμενος με τα αποτελέσματα. «Ακόμα και ταινίες που μπορεί να μην θεωρούσα ότι θα μπορέσουν να μαζέψουν αριθμητικά αυτό που ήθελαν για να πετύχουν τον στόχο τους ήταν ευχάριστες εκπλήξεις». Μιλώντας για την καθιέρωση του Γιώργου Λάνθιμου στο Χόλιγουντ τόνισε ότι «ο βασικός λόγος που έχει καθιερωθεί είναι το ότι ποτέ δεν έφυγε από το μονοπάτι που ίδιος άρχισε να χτίζει».

Ήδη από την Ελλάδα φρόντιζε πάντοτε να βάζει στις δουλειές του μια ισορροπία από το δικό του χιούμορ και από τους ανθρώπους που συνεργαζόταν, υπογράμμισε ακόμα ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και πρόσθεσε σχετικά με τα φετινά Όσκαρ ότι «θεωρώ ότι από φέτος, με αυτή την αλλαγή που έγινε, με το να μην πάμε σε μια απόλυτη μάχη “Barbie” και “Οπενχάιμερ”, δείχνει ότι θα βοηθήσουν κάποιες ταινίες μικρότερες και στον προϋπολογισμό και στα εισιτήριά τους να έχουν μια δεύτερη ωραία ευκαιρία».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...