Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Euroradio Christmas Music Day 2023: Ολοήμερο αφιέρωμα της EBU στα Χριστούγεννα στο Τρίτο Πρόγραμμα

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το Τρίτο Πρόγραμμα μάς ταξιδεύει, μέσω της EBU, σε 11 ευρωπαϊκές πόλεις, για το καθιερωμένο μουσικό ολοήμερο αφιέρωμα της EBU, στα Χριστούγεννα.

Οδηγοί, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη και ο Θεόδωρος Λούστας και πρώτος σταθμός μας, στις 11.00, η Σόφια στη Βουλγαρία, όπου θα συναντήσουμε το σύνολο  Cantanti DAI MONTI VERDI σε μια εξερεύνηση της μουσικής του 16ου αιώνα γεμάτης μαδριγάλια και χριστουγεννιάτικα κάλαντα Γαλλο-Φλαμανδών συνθετών.

Στις 12.00 ταξιδεύουμε στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία για να ακούσουμε τη Χορωδία του Κολεγίου του Αγίου Ιωάννη του Cambridge σε ένα εορταστικό πρόγραμμα με έργα από Byrd και Bach μέχρι Vaughan Williams και Mendelssohn.

Η Στοκχόλμη στη Σουηδία είναι ο προορισμός μας για τις 13.00, αλλά η μουσική που θα ακούσουμε έρχεται πέρα από τον Ατλαντικό. Το σύνολο Musica Temprana με έδρα το Άμστερνταμ (που ειδικεύεται στη χαρτογράφηση του συναρπαστικού αποικιακού ρεπερτορίου της Λατινικής Αμερικής), ερμηνεύει νανουρίσματα και villancicos από το Περού, τη Βολιβία, το Μεξικό και το Εκουαδόρ.

Το ταξίδι συνεχίζεται στις 14.00 στη Στουτγάρδη στη Γερμανία με το Φωνητικό Σύνολο της Νοτιοδυτικής Γερμανικής Ραδιοφωνίας (SWR) σε ένα ατμοσφαιρικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα γνωστών, παλιών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και νέων συνθέσεων, ενώ στις 15.00 κατευθυνόμαστε στο Ελσίνκι στη Φινλανδία για μια βραδιά στο «σπίτι του βιολονίστα Adolph Brodsky» με τους μουσικούς του Φεστιβάλ Kuhmo να ερμηνεύουν έργα  Brahms, Grieg και Tchaikovsky.

Η πόλη Βέντσπιλς (Ventspils) στη Λετονία είναι ο προορισμός μας για τις 16.00, με τη Sinfonietta της Ρίγα και τον μαέστρο Normunds Šnē σε συνθέσεις εμπνευσμένες από τα Χριστούγεννα των Alfrēds Kalniņš, Franz Liszt και Rihards Dubra και αμέσως μετά στις 17.00 κατευθυνόμαστε στην Κοπεγχάγη  στη Δανία με το Εθνικό Φωνητικό Σύνολο της Δανίας να στρέφει την προσοχή του προς τις παραδόσεις της χριστουγεννιάτικης μουσικής της χώρας.

Το ταξίδι συνεχίζεται βόρεια, στην πόλη Κόπαβογκουρ (Kópavogur) στην Ισλανδία, όπου στις 18.00 θα ακούσουμε το σύνολο Nordic Affect να συνδυάζει μουσικά το χειμερινό ηλιοστάσιο και τη Χριστουγεννιάτικη γάτα της ισλανδικής λαογραφίας με λαϊκές μελωδίες, χριστουγεννιάτικης μουσικής των Holborne, Purcell και Byrd.

Επόμενος προορισμός μας στις 19.00 είναι το Ανόβερο στη Γερμανία, όπου θα ακούσουμε καντάτες και αποσπάσματα από το «Χριστουγεννιάτικο ορατόριο» του J.S.Bach μαζί με έργα Vivaldi και Manfredini, ερμηνευμένα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Ανόβερο (NDR) και το φωνητικό σύνολο Cantus Thuringia, ενώ στις 20.00 από τη Λισαβόνα στην Πορτογαλία, το σύνολο Avres Serva ψάχνει στα άδυτα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της χώρας και ανακαλύπτει ποικίλα κομμάτια θρησκευτικής, και όχι μόνο, μουσικής των António da Silva Leite,  João José Baldi, Domenico Gabrielli κ.ά.

Ο Χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος της EBU θα τελειώσει στο Λονδίνο στην Αγγλία, όπου στις 21.00, οι BBC Singers και η Britten Sinfonia υπό τη διεύθυνση της Sofi Jeannin, μας χαρίζουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε το πρώτο μέρος του εμβληματικού ορατορίου «Μεσσίας» του Handel στη συναρπαστική ενορχήστρωση που έκανε ο Mozart στα τέλη του 18ου αιώνα και η οποία τα τελευταία 70 χρόνια δεν παρουσιάζεται σχεδόν ποτέ.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...