Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκληση ιστορικών λόγων για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΛΤΑ Καντάνου

Την ιστορική διάσταση της περιοχής όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά συνολικά στην ιστορία της χώρας στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, επικαλούνται τέσσερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για να μην κλείσουν τα ΕΛΤΑ της Καντάνου.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή των Δημήτρη Αλευρομάγειρου, Βασίλη Ασημακόπουλου, Δημήτρη Βλαχοπάνου και Αριστομένη Συγγελάκη: «Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσει το υποκατάστημά τους στην ιστορική και μαρτυρική Κάντανο συνιστά μια πράξη προσβολής των μαρτυρικών τόπων της χώρας μας!
Η απόφαση αυτή δεν υπαγορεύεται από οικονομικούς λόγους – καθώς θα υπάρξει σημαντική απώλεια κερδών – αλλά, φοβούμαστε, ότι απηχεί την άγνοια, ή και την αδιαφορία των κρατικών αξιωματούχων για το μέλλον της ιστορίας μας και την αξία των αγώνων του ελληνικού λαού. Αγώνων σε κρίσιμες στιγμές, που τον τόπο μας τον πελεκούσαν και τον έκαιγαν σαν το πεύκο, κάνοντάς τον να μοιάζει με πυρωμένο πλοίο που ήταν έτοιμο να βουλιάξει, όπως με πολύ πόνο και μεγάλη αγωνία περιγράφει τη μοίρα του ο Γιώργος Σεφέρης στο έξοχο ποίημα «Τελευταίος Σταθμός».

Η Κάντανος δεν έσβησε από τον χάρτη τον Ιούνιο του 1941, όπως ήθελε η ναζιστική Γερμανία που ισοπέδωσε το χωριό με τέτοια σφοδρότητα ώστε να μην ξαναχτιστεί ποτέ. Οι κάτοικοι της Καντάνου, που ήταν στην πρώτη γραμμή του παλλαϊκού ξεσηκωμού της Μάχης της Κρήτης ενάντια στους αλεξιπτωτιστές και ορεινούς καταδρομείς της Βέρμαχτ, δεν σταμάτησαν να αντιστέκονται στο ναζισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής βαδίζοντας στους δρόμους του αγώνα που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους. Με κόπους και θυσίες ξανάχτισαν το χωριό τους, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους, ανέστησαν τον τόπο τους! Και πορεύτηκαν μέσα στην ελεύθερη πλέον πατρίδα, με αγώνες για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο, τιμώντας την Ιστορία τους και κρατώντας τη φλόγα της μνήμης πάντα αναμμένη».

Συνεχίζοντας τα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ επισημαίνουν πως: «Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Η εμμονή των δήθεν “τεχνοκρατών” στην άνευ όρων μείωση των δαπανών – έστω κι αν αυτό σημαίνει την απώλεια μεγαλύτερων εσόδων ενός ιστορικού δημόσιου οργανισμού και την υποχώρηση της θέσης του στην αγορά – και η περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών της ελληνικής υπαίθρου σπέρνουν την απογοήτευση στους Έλληνες πολίτες.

Το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, είναι πράξη αντικοινωνική, αδικαιολόγητη, εξοργιστική!
Ολόκληρη η Ελλάδα – και ακόμη περισσότερο – οι μαρτυρικοί τόποι, που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη ναζιστική και φασιστική βαρβαρότητα, απαιτούν τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και την αμέριστη φροντίδα των υπηρεσιών της. Όταν η Πολιτεία κλείνει σχολεία και καταργεί δημόσιες υπηρεσίες στα μαρτυρικά χωριά, και δικαίως προσδοκούν τότε στρέφεται με τις πράξεις της κατά της ιστορικής μνήμης και προσβάλλει τις μεγάλες θυσίες του λαού μας για την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

Προσβάλλει την Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ιδρύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1828 από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1909 εγκαινιάστηκε η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία. Επί δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας αποτελούσε το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα τους, τα ΕΛΤΑ διαδραματίζουν για 195 χρόνια σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό και στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, με 625 καταστήματα, 519 ταχυδρομικά πρακτορεία και 3200 εργαζόμενους».

Τέλος τονίζουν ότι: «Συνεπώς, προσυπογράφουμε ολόψυχα το ψήφισμα των κατοίκων του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, που επί μέρες έχουν κινητοποιηθεί, και «ζητούμε την άμεση ακύρωση της απαράδεκτης και ανεπίτρεπτης απόφασης του κλεισίματος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στη Κάντανο που αμαυρώνει την ιστορία των ΕΛΤΑ και της μαρτυρικής Καντάνου και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων στο Σέλινο. Επίσης ζητούμε την άμεση ενίσχυση των ΕΛΤΑ στην Κάντανο με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση όλου του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει μόνο από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Παλαιόχωρα (λόγω της ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής) αλλά και της υπό στελέχωσης και αυτού». Επιπλέον, ζητούμε το σύνολο του προσωπικού που προσλαμβάνεται και εργάζεται στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, να έχει απ’ ευθείας σύμβαση εργασίας με τα ΕΛΤΑ, με τον πραγματικό δηλαδή εργοδότη, τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας του οποίου καλύπτει με προσφορά στην ζωή του τόπου μας και όχι μέσω του απαράδεκτου υπερεκμεταλλευτικού καθεστώτος των εργολαβικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε μια πολιτική απόφαση, που δεν υποστηρίζεται από τα οικονομικά δεδομένα, αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανάγκες και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων του Σελίνου. Καλείται, δηλαδή, η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να επιδείξει τον οφειλόμενο σεβασμό σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους Αντίστασης και μαρτυρίου της χώρας μας στηρίζοντας εμπράκτως την επιβίωση, την πρόοδο και την προοπτική του.
Αυτονοήτως είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγωνιζόμενο λαό της Καντάνου. Γιατί εδώ υπάρχουν τα ΕΛΤΑ της Κανδάνου και κανείς δεν δικαιούται να τα κλείσει».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...