Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακούστε στο Istorima: «Μη χάνεις την ελπίδα: Κρυμμένος για χρόνια σε ένα πατάρι»

12 Οκτωβρίου – Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας και ένας Eβραίος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη περιγράφει πως βίωσε την ημέρα αυτή η οικογένειά του που επέζησε κρυμμένη στο πατάρι ενός σπιτιού στο Ψυχικό.

Την ανθρωπογεωγραφία του κοινωνικού περιθωρίου του περασμένου αιώνα – από τα Βούρλα μέχρι την Τρούμπα και το λιμάνι – μας περιγράφει ένας άνθρωπος που ζει στον Πειραιά από 14 ετών και τον ερευνά συστηματικά.

Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

«Ραντεβού στην Αθήνα: Μια υπόσχεση των Ελληνίδων της Πόλης»

Η Εύα Μελαχροινού ήταν παιδάκι όταν στο υπνοδωμάτιό της έφταναν οι φωνές του πλήθους, η φασαρία των βιαιοπραγιών κι ο θόρυβος της φωτιάς από τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν η αρχή μιας σειράς από διώξεις κατά των Ελλήνων, που οδήγησαν μια παρέα συμμαθητριών να δώσουν μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση που έγινε πραγματικότητα στην Αθήνα, έντεκα χρόνια μετά.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

«Αιχμάλωτος πειρατών»

Η μοίρα επιφυλάσσει στον Γιάννη Πολύζο, έναν ναυτικό με μια ζωή γεμάτη φουρτούνες, περιπέτειες κι έρωτες, να ζήσει το τελευταίο ταξίδι του ως αιχμάλωτος.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

«Μη χάνεις την ελπίδα: Κρυμμένος για χρόνια σε ένα πατάρι»

Ο Μωρίς Γκορμεζάνο είναι δεκαεπτά χρονών όταν οι Ναζί αρχίζουν να εκτοπίζουν τους Εβραίους της Ελλάδας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γλιτώνει τελευταία στιγμή την εκτέλεση και παραμένει κρυμμένος για χρόνια με την οικογένειά του στο πατάρι ενός σπιτιού στο Ψυχικό, μέχρι την Απελευθέρωση.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

«Τρούμπα: η «αμαρτωλή» συνοικία»

Ο Βασίλης Πισιμίσης από δεκατεσσάρων ετών δούλευε στην αγορά του Πειραιά και γνωρίζει όσο ελάχιστοι την Τρούμπα. Την ερευνά συστηματικά, συγκεντρώνοντας τις συναρπαστικές ιστορίες των γυναικών και των ανδρών που βρήκαν στη θρυλική γειτονιά με τα «κόκκινα φανάρια» και τα καμπαρέ, το καταφύγιο ή το καλαστήριό τους.

«Never lose hope: A young Greek Jew faces the Nazis»

Maurice Gormezano was seventeen years old when the Nazis began deporting Greek Jews to concentration camps. He and his family try to escape by hiding for years in the attic crawl space of a house in the northern suburb of Psichiko.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο τόσο οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες όσο και οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Η χρηματοδότηση...