Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: «Στο φως» το θέατρο του Νέρωνα και σπάνιο ρωμαϊκό ναυάγιο

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ιδιωτικό θέατρο του Νέρωνα, λίγα βήματα μακριά από το Βατικανό.

Ο Νέρωνας λέγεται ότι εξασκείτο στο τραγούδι και στην απαγγελία ποίησης σε ιδιωτικό θέατρο, που αναφέρεται σε αρχαία κείμενα, αλλά δεν είχε βρεθεί ποτέ μέχρι τώρα.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε κάτω από έναν περιφραγμένο κήπο στην Palazzo della Rovere, στον οποίο γίνονταν ανασκαφές από το 2020 για την προγραμματισμένη αναπαλαίωση ενός αναγεννησιακού κτιρίου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις σκάλες που οδηγούν προς το θέατρο, την πρόσοψη της σκηνής, τις μαρμάρινες στήλες και τις αίθουσες υπηρεσιών, που ίσως χρησιμοποιούνταν ως βεστιάριο.

Βρήκαν ακόμη γυάλινα δισκοπότηρα και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα, που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για το συγκεκριμένο θέατρο.

Ο πέμπτος αυτοκράτορας της Ρώμης, κυβέρνησε από το 54 ως το 68 μ.Χ. και έμεινε γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους τυράννους στην ιστορία.

Πιστεύεται ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του Αγριππίνα, την οποία σκότωσε για να απαλλαγεί από την επιρροή της. Την ίδια τύχη είχαν και οι δύο πρώτες σύζυγοί του.

Πηγές αναφέρουν ότι εκτέλεσε μεγάλο αριθμό Χριστιανών και ότι διέταξε το κάψιμο της Ρώμης, κατά το οποίο μάλιστα έπαιζε μουσική.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα φορητά ευρήματα θα μεταφερθούν σε κάποιο μουσείο, ενώ τα ερείπια του θεάτρου θα καλυφθούν όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.

Την ίδια στιγμή, περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά στο βυθό της Μεσογείου  βρέθηκε το ναυάγιο ενός αρχαίου ρωμαϊκού φορτηγού πλοίου που χρονολογείται από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Το σκάφος, το οποίο ήταν φορτωμένο με εκατοντάδες ρωμαικούς αμφορείς, βρέθηκε σε βάθος περίπου 160 μέτρων κοντά στην ιταλική πόλη Σιβιταβέκια.

Ολόκληρη η μεσογειακή ακτογραμμή της Ιταλίας είναι γεμάτη με υποβρύχιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τους οποίους οι ομάδες καταδύσεων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας περιπολούν τακτικά για να προστατεύσουν τις τοποθεσίες από τους αρχαιοκάπηλους.

Πηγή: ΕΡΤ, Daily Mail / Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, Mαρία Κονταξή

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...