Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν προβολές για την Κούβα στο STUDIO new star art cinema

Με αφορμή το Κίνημα της 26ης Ιουλίου, στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema θα προβληθούν ολοήμερες τιμητικές προβολές για την Κούβα.

Ιστορικά γεγονότα

Η επανάσταση της 26ης Ιουλίου ήταν μία επαναστατική ομάδα με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, που σχεδίασε και πέτυχε το 1959 την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Η ονομασία του προήλθε μετά από μία αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση στη Μονκάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου 1953.

Μετά από αυτή την επίθεση, η ομάδα ανασυγκροτήθηκε στο Μεξικό, το 1955, έχοντας ως μέλη 82 εξόριστους επαναστάτες, μεταξύ αυτών ο Φιντέλ Κάστροο αδελφός του Ραούλ καθώς και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με αποστολή τον σχηματισμό ενός αντάρτικου στρατού για την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Οι δώδεκα καρέκλες του Τόμας Γκουτιέρες

Σύνοψη
Η χώρα περνάει στα χέρια σοσιαλιστών επαναστατών. Μια πλούσια γυναίκα δεν αντέχει να δώσει όλο τον πλούτο και τα υπάρχοντα της στη νέα κυβέρνηση. Κρύβει, λοιπόν, όλα τα πολύτιμα κοσμήματα της, σε δώδεκα καρέκλες, από μία τραπεζαρία. Μετά το θάνατο της, ο γαμπρός της (Ιππόλυτος) , ανακαλύπτει τι είχε κάνει η πεθερά του. Οι καρέκλες όμως έχουν «εθνικοποιηθεί» και ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικούς ανθρώπους. Μαζί με έναν παπά και τον πρώην υπηρέτη του, ο Ιππόλυτος αρχίζει μια τρελή κούρσα για να βρει τις καρέκλες και να πάρει ότι νομίζει, πως δικαιωματικά του ανήκει.

Μνήμες Υπανάπτυξης

Σύνοψη

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας καλλιεργημένος αστός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τη γυναίκα του, τους γονείς του και τους φίλους του στην Αμερική κι έμεινε μόνος του στην Κούβα, παρατηρητής και σχολιαστής των μεταλλαγών που γίνεται στη χώρα του. Προτιμά να παραμείνει στην Αβάνα και μολονότι υποστηρίζει την επανάσταση, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει πλήρως τους στόχους της, δεν αποφασίζει να πάρει μέρος στο χτίσιμο της νέας κοινωνίας. Ζει χωρίς να δουλεύει. Ηρωας εξαιρετικά αντιφατικός, που μένει απελπιστικά αδρανής όταν ξεσπά η κρίση στον Κόλπο των Χοίρων κι όλη η χώρα κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την αμερικανική εισβολή.

Ιστορίες Επανάστασης

Σύνοψη

Η ταινία εξηγεί τρία επεισόδια του Κουβανικού Επαναστατικού Αγώνα ενάντια στον δικτάτορα Fulgencio Batista. Τις συζητήσεις μέσα σε μια οικογένεια που κρύβει έναν τραυματισμένο επαναστάτη. Την ηθική σύγκρουση των ανταρτών στη Σιέρα Μαέστρα όταν πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον του εχθρού και να εγκαταλείψουν έναν τραυματισμένο σύντροφο. Και την ανασυγκρότηση της μάχης της Σάντα Κλάρα τον Δεκέμβριο του 1958, η οποία ήταν θεμελιώδης για τον θρίαμβο των ανταρτών.

Ο Θάνατος ενός γραφειοκράτη

Σύνοψη

Όταν ένας σταχανοβίτης εργάτης, αφοσιωμένος στο έργο της επανάστασης και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας χάνει τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και καθήκοντος, στην κηδεία του οι σύντροφοί του κάνουν την ύψιστη τιμή να τον θάψουν μαζί με το εργατικό του βιβλιάριο. Αυτό το γεγονός όμως ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, καθώς η χήρα του δεν μπορεί να πάρει την σύνταξη του νεκρού χωρίς το θαμμένο βιβλιάριο. Ένας αφελής ανιψιός της προσφέρεται να διορθώσει τα πράγματα και μπλέκει σε ένα απίστευτο γραφειοκρατικό λαβύρινθο, σε έναν κόσμο από γραφεία υπηρεσίες και ατέλειωτες αναμονές, εχθρικό, καταπιεστικό, σχεδόν καφκικό, όπου η παράνοια συμβαδίζει με την ιλαρότητα και το τραγικό με το γελοίο.

Comandante

Σύνοψη

Το Comadante είναι ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν. Στην ταινία, ο Στόουν παίρνει συνέντευξη από τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο για ποικίλα θέματα. Ο ηγέτης της Κούβας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς – επαναστάτες της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο για πολλούς αποτελεί μια άγνωστη προσωπικότητα, που σκιαγραφείται εξαιρετικά από τον Αμερικανό σκηνοθέτη. Χαρακτηριστικό της αντικειμενικής και διεισδυτικής ματιάς της ταινίας, που έκανε την πρεμιέρα της το 2002, είναι ότι δεν προβλήθηκε ποτέ  στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής, καθώς απαγορεύτηκε.

Cuban Story

Σύνοψη

Κούβα τέλη δεκαετίας 50. To Cuban Story είναι ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικό υλικό για την Επανάσταση στην Κούβα. Ο σεναριογράφος και παραγωγός Βίκτορ Πάλεν και ο κινηματογραφικός αστέρας Έρολ Φλιν βρίσκονται στην Κούβα την περίοδο που η Επανάσταση βρίσκεται στο απόγειο της και την καταγράφουν με τον δικό τους τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημερομηνία: 26 Ιουλίου 2023

Χώρος: Studio New Star art cinema

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχές για ένα ειρηνικό και δημιουργικό αύριο έστειλε στο πασχαλινό μήνυμά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία έκανε Ανάσταση στη Μητρόπολη. Εκτός των...

ΕΛΛΑΔΑ

Για ακόμη μία χρονιά δεν έλειψαν οι σοβαροί τραυματισμοί από κροτίδες και βεγγαλικά, με περιπτώσεις μάλιστα και ακρωτηριασμού ύστερα από διακομιδή στο νοσοκομείο. Παρά τους εντατικούς και εκτεταμένους...

ΕΛΛΑΔΑ

Στιγμές τρόμου έζησαν τα μέλη μιας οικογένειας, όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους στην συνοικία Μπεγουλάκι της Πάτρας αφού ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου, το...