Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανενώθηκαν τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα – Δωρεά από το Βατικανό

Επεστράφησαν την Παρασκευή τρία θραύσματα του Παρθενώνα, δωρεά του Βατικανού, τα οποία και ενσωματώθηκαν στα υπάρχοντα αριστουργηματικά γλυπτά. Παρούσα στην τελετή υποδοχής στο Μουσείο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που χαρακτήρισε την επιστροφή τους ως χειρονομία με έντονο θρησκευτικό και πολιτικό συμβολισμό. Τα θραύσματα είναι δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

EYROKINISSI

Τα τρία θραύσματα είχαν περιέλθει στις συλλογές των μουσείων του Βατικανού, στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Πάπας Φραγκίσκος, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ότι ως «χειροπιαστό δείγμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας», επιστρέφει τα θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπό μου, των θραυσμάτων, τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ο επίσκοπος και Γραματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητος, Μπράιαν Φάρελ τόνισε ότι «είναι απεριόριστη η χαρά μας που επετεύχθη η νόμιμη επιθυμία σας να επιστραφούν τα θραύσματα του Παρθενώνα σπίτι τους, στον τόπο καταγωγής τους».

EUROKINISSI

Η ανθρωπότητα δικαιούται να δει στην ολότητά της τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ήταν το μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Πρόκειται για μια χειρονομία με έντονο θρησκευτικό, αλλά και πολιτικό συμβολισμό, ο οποίος αντανακλά την βαθιά ηθική πεποίθηση ότι το ίδιο το χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο αξιώνει την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών μελών του, προκειμένου να επανακτήσει την ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική του οντότητα» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

EYROKINISSI

Τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν τον δρόμο προς πάσα κατεύθυνση, είπε η κ. Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τα παρθενώνεια γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, ως προϊόντα κλοπής.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...