Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μελβούρνη η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα προχώρησε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της ελληνικής ομογένειας παγκοσμίως. Στο κέντρο της Μελβούρνης της Αυστραλίας, στην οδό Lonsdale βρίσκεται το επιβλητικό κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας στην πρόσοψη του οποίου  τοποθετήθηκε αντίγραφο της Δυτικής Ζωοφόρου του Παρθενώνα.

Στη δυτική ζωφόρο εικονίζεται η προετοιμασία της πομπής των ιππέων και αποτελείται από 16 λίθους. Ο πρώτος και ο δεύτερος βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ οι υπόλοιποι φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο κτίριο της ελληνικής κοινότητας τοποθετήθηκαν μη ακριβή αντίγραφα (κατά 10% μεγαλύτερα από τα πραγματικά) των 14 λίθων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ αντί αντιγράφων αυτών που βρίσκονται στη Βρετανία υπάρχουν δύο κενοί λίθοι χωρίς τις ανάγλυφες μορφές (όπως φαίνεται στη φωτογραφία).

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μελβούρνης θα μπορούν στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης να θαυμάσουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τμήματα του μεγαλειώδους μνημείου της Αρχαίας Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι ένα κομμάτι του δε βρίσκεται εκεί παραπέμποντας σαφώς στην υπόθεση της κλοπής των συγκεκριμένων τμημάτων από τον Έλγιν.

Οι εργασίες τοποθέτησης των αντιγράφων της ζωοφόρου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια παρουσία αντιπροσωπειών ολόκληρης της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν  ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Εξάλλου, στο χώρο εξωτερικά του κτιρίου διεξάγεται το μεγαλύτερο Ελληνικό φεστιβάλ της Αυστραλίας, οι  «Αντίποδες».  Φέτος μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού,  το φεστιβάλ επιστρέφει με εκδηλώσεις στις οποίες μετέχουν δεκάδες ομογενείς  καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα όσο και καλεσμένοι από την Ελλάδα.  Η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 επισκέπτες.

Το έργο της κατασκευής των μη πιστών αντιγράφων της Ζωοφόρου του Παρθενώνα φέρει τις υπογραφές δύο Μεσσήνιων. Ο γνωστός γλύπτης Κώστας Δούσης και ο επί πολλά χρόνια κάτοικος Αυστραλίας Παναγιώτης Βασιλάκης έφεραν εις πέρας ένα πραγματικό άθλο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την τοποθέτηση των μαρμάρων.  Με αστείρευτη επιμονή και υπομονή πήραν τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια διάλεξαν τα κατάλληλα κομμάτια μαρμάρου από το λατομείο του Διονύσου. Είναι το ίδιο ακριβώς είδος μαρμάρου των αυθεντικών λίθων.  Το σκάλισμα έγινε στο εργαστήριο του Κώστα Δούση στη Θουρία Μεσσηνίας και πριν από περίπου τρεις μήνες τα αντίγραφα τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ το οποίο ταξίδεψε στη Μελβούρνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, τόνισε πως είναι λάμψη από την επιβλητικότητα  του Παρθενώνα θα βρίσκεται πλέον και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Μελβούρνης, στέλνοντας μήνυμα σε όλον τον πλανήτη για την επιστροφή των μαρμάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 3.500 θαλάσσια πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά από τις 26 Μαΐου στις ακτές της βόρειας Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που ερευνούν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, προτρέπει σε μια πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Δανός και δύο Ιρανοαυστριακοί, που κρατούνταν στο Ιράν και αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων – κατά την οποία η Τεχεράνη απελευθέρωσε την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος ληστή έγινε στις 17.15 το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Άντρας που επέβαινε σε μηχανάκι της άρπαξε...