Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, γιος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα – Φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2006

Τον θάνατο του Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, του μεγαλύτερου γιου του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ανακοίνωσε την Τρίτη 30 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Κούβας και Α’ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Σύμφωνα με το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων «Prensa Latina», ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Καράκας της Βενεζουέλας, όταν υπέστη πνευμονική εμβολή η οποία προκάλεσε έμφραγμα.

Γεννημένος το 1962, ο Καμίλο, ήταν το δεύτερο παιδί του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με την Αλέιδα Μαρτς.

Με πτυχίο στο Εργατικό Δίκαιο, ο Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς ήταν διευθυντής του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα, ιδρύματος αφιερωμένου στη διαιώνιση του έργου και της σκέψης του πατέρα του.

Η επίσκεψή του στη χώρα μας

Ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Κούβα, είχε έρθει στη χώρα μας το 2006, για έκθεση που διοργανώθηκε στην Κρήτη με θέμα «Τσε, ο Φωτογράφος», σε διοργάνωση NEW STAR.

Η σημαντική αυτή έκθεση φιλοξενήθηκε στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από 8-28/9/2006 με ελεύθερη είσοδο.Τη διοργάνωση της έκθεσης είχε αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής ταινιών «New Star» και το «Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα » της Κούβας και αυτή περιλάμβανε:

238 φωτογραφίες, τραβηγμένες μεταξύ 1951-1963 από τον ίδιο τον Τσε, στα ταξίδια του σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδίες, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τανζανία, Αίγυπτο, Μαρόκο.

Το 30% των φωτογραφιών ήταν αυθεντικά θετικά αντίγραφα και οι υπόλοιπες σύγχρονα αντίγραφα αρνητικών.

Εκτέθηκαν, επίσης:

  • 11 φάκελοι φωτογραφικών εργαστηρίων με σημειώσεις του Τσε
  • Φωτοτυπία της ταυτότητας του Τσε ως φωτογράφου
  • μηχανές που χρησιμοποιούσε

Ο Καμίλο εγκαινίασε την έκθεση στο Ηράκλειο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006, ενώ επισκέφθηκε το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς του νησιού και παρέστη σε πολλές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν εκείνες τις μέρες στο νησί.

Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε και ο τότε πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Έρμες Ερνάντες Ερέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...