Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας στο διάγγελμά του

Σφίγγει λοιπόν ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, σινεμά, συναυλιακούς χώρους κ.α.) ούτε με τη χρήση κάποιου τεστ (μοριακό ή rapid test).

Κι αυτό, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να οδηγηθούν περισσότεροι πολίτες σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, σε συνέχεια της αύξησης των ραντεβού που έφεραν τα τελευταία μέτρα.

Η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει σχεδόν το 85% του πληθυσμού της κατά της Covid-19 ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε να χορηγεί μια τρίτη, αναμνηστική δόση στους πολίτες 65 ετών και άνω.

Όπου ο εμβολιασμός είναι υψηλότερος, όπως στη νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, οι επταήμεροι κυλιόμενοι μέσοι όροι των ημερήσιων κρουσμάτων είναι οι χαμηλότεροι. Κυμαίνονται συγκεκριμένα σε 100 άτομα ανά εκατομμύριο, παρότι και εκεί παρατηρούνται τάσεις ανόδου της διάδοσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Λισαβόνα δήλωσε χθες πως εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που κατέγραψε σήμερα κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη λογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων.

«Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες», είπε.

Ο πρωθυπουργός έφερε ξανά το παράδειγμα της Πορτογαλίας, σημειώνοντας: «Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες».

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο
Η Πορτογαλία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού στον κόσμο, σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Από τα άτομα που δικαιούνται εμβολιασμό -το σύνολο δηλαδή των πολιτών άνω των 12 ετών στην Πορτογαλία-, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πλησιάζει το 100%, σύμφωνα με το αυστραλέζικο ABC.

«Έχουμε ξεμείνει από ενήλικες για να κάνουμε εμβόλια», δήλωνε τον Οκτώβριο στην «Washington Post» μια νοσοκόμα σε κέντρο εμβολιασμού στη Λισαβόνα.

«Ο εμβολιασμός είναι μια αναμφισβήτητη επιτυχία (…), πετύχαμε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, περίπου 85%, καθώς οι πολίτες της Πορτογαλίας ακολούθησαν πιστά τη διαδικασία», δήλωνε από τον Οκτώβριο η γενική Διεύθυνση Υγείας της χώρας (DGS), προαναγγέλλοντας το πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης από τα μέσα Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...