29/11/2021

Ο Μητσοτάκης ζήτησε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε εκδήλωση της UNESCO

Γλυπτά του Παρθενώνα: Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Κυριάκους Μητσοτάκης στο Παρίσι, σε ομιλία που απηύθυνε στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης.

Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε απόφαση που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε διάλογο για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.