Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεσμεύσεις που δεν έμειναν στα λόγια» – Η Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό

Την πορεία της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος αποτυπώνει με Δελτίο Τύπου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο τονίζει πως «είναι η πρώτη φορά που στο Μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δε “μένουν στα λόγια”».

Όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου, «Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δομές που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαμενόντων, των εργαζομένων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Δομές μακριά από τον αστικό ιστό που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δομές που βάζουν οριστικό τέλος στην Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ και στην περίοδο της διεθνούς ανυποληψίας για τη χώρα μας».

Παράλληλα σημειώνει πως περιορίζονται δραστικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, «δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής σε Δήμους, που στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν δομές φιλοξενίας».

Δείτε τον απολογισμό:

Αναλυτικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει:

Η Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό, όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, υλοποιείται με συνέπεια και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που στο Μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δε “μένουν στα λόγια”. Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δομές που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαμενόντων, των εργαζομένων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Δομές μακριά από τον αστικό ιστό που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δομές που βάζουν οριστικό τέλος στην Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ και στην περίοδο της διεθνούς ανυποληψίας για τη χώρα μας.

Οι νέες ΚΕΔ έχουν διακριτούς χώρους για γενικό πληθυσμό, ευάλωτες ομάδες και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης για τους προς επιστροφή παράνομους μετανάστες. Περιορίζουμε δραστικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής σε Δήμους, που στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο, εκφράζει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Προχωράμε σταδιακά στην αποσυμφόρηση των πολύπαθων νησιών μας, αλλά και της ενδοχώρας, διασφαλίζοντας μια ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας.

Σε συνδυασμό με την κατά 90% μείωση των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με το 2019, σήμερα, όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας φιλοξενούν κάτω από 1% των αιτούντων ασύλου ανά την επικράτεια. Ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών αποτελούσε και αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας προς τις περιοχές που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του. Σχεδιάζει ένα “αύριο” με σιγουριά και αισιοδοξία. Με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων, συνεχίζουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...