Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους επίσημους εορτασμούς του “ΟΧΙ” στη Βόρειο Ήπειρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης

Στους επίσημους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Βόρειο Ήπειρο, εκεί που γράφτηκε το Έπος πριν από 81 χρόνια, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, τιμώντας με ομογενείς και Ελλαδίτες την Εθνική Επέτειο.

Ο κ. Κατσανιώτης, θα μετέχει στις επιμνημόσυνες δεήσεις που θα τελεστούν στα στρατιωτικά κοιμητήρια, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, ενώ θ’ απευθύνει και χαιρετισμούς.

Παράλληλα θα παραδώσει, εκ μέρους των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας, 22 παλέτες με υγειονομικό υλικό σ’ εκπροσώπους της ομογένειας (χειρουργικές μάσκες, χειρουργικά γάντια, αντισηπτικά). Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης.

Λύση στο θέμα των υποτροφιών σε νέους της μειονότητας

Σημαντική επίσης εξέλιξη υπάρχει στο πάγιο αίτημα ομογενειακών φορέων για χορήγηση υποτροφιών σε νέους της μειονότητας, που είχαν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό η συνεργασία των υφυπουργών Εξωτερικών και Παιδείας, κ.κ.Ανδρέα Κατσανιώτη και Άγγελου Συρίγου αντίστοιχα, επέφερε θετικά αποτελέσματα, αφού βρέθηκε λύση που θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Συγκεκριμένα, πάντα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, πρόκειται να δοθούν θέσεις για εισαγωγή σε Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε έως τριάντα (30) ομογενείς εξ Αλβανίας, με παροχή δωρεάν σίτισης, εν είδει υποτροφίας.

Πληροφοριακά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσω των αρμόδιων Ελληνικών Προξενικών Αρχών στην Αλβανία, έως 8/11/2021. Προσοχή αιτήσεις που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Επισημαίνονται τα εξής:

– Οι αιτούντες και οι γονείς τους δεν πρέπει να διατηρούν συμβατική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο.
– Από τον πίνακα των σχολών εξαιρούνται οι Θεολογικές και οι Σχολές Καλών Τεχνών.
– Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας.
– Δεν θα πρέπει να έχουν λάβει υποτροφία από Ελληνικό Φορέα χορήγησης υποτροφιών κατά το παρελθόν τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της άμεσης οικογένειάς τους (γονείς-αδελφοί σύζυγοι.
– Οι δηλώσεις προτίμησης γίνονται με βάση τον επισυναπτόμενο κατάλογο Σχολών Α.Ε.Ι. Το ενδιαφέρον των υποψηφίων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε σχολές μαζικού ενδιαφέροντος και περιορισμένων κατευθύνσεων όπως λ.χ. Ιατρική, Οδοντιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο. Αιτήσεις σε τομείς όπως Γεωπονία, Κτηνιατρική, Λογιστική κ.λ.π. θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής λόγω της προστιθέμενης αξίας τους για την προσφορά επιστημονικών γνώσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους των υποψηφίων όταν επιστρέψουν μετά την αποφοίτησή τους.

Σημειωτέον ότι ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει τρεις τουλάχιστον σχολές επιλογής του.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες από τον ενδιαφερόμενο και να συνοδεύονται τουλάχιστον από φωτοαντίγραφα όλων των δικαιολογητικών, τα οποία θα πρέπει να έχουν μεταφρασθεί στην Ελληνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...