Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ΕΕ – Αναλυτικά τα συμπεράσματα

Προστασία των συνόρων με πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 ζητεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Τουρκία , όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το μεταναστευτικό.

Το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών προς την Αγκυρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έλαβε χώρα το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες, συνοδεύεται από την παραπομπή του ζητήματος ατην Κομισιόν προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνόρων.

Αναλυτικά το κείμενο συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό:

15. Μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιουνίου 2021, και προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ζωών και να μειωθεί η πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα σύμφωνα με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, υποβλήθηκαν οκτώ σχέδια δράσης για τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, μαζί με τα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει τώρα να καταστήσουν λειτουργικά αυτά τα σχέδια και να τα εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση, σε συνεργασία με τις χώρες εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι τα σχέδια δράσης θα υποστηρίζονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επαρκή οικονομική στήριξη. επαναλαμβάνει το αίτημά της προς την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με τις προθέσεις της σχετικά.

16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως προτάσεις και να κινητοποιήσει χρηματοδότηση για δράσεις σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς σύμφωνα με την αυξημένη φιλοδοξία της ΕΕ και να υποβάλλει τακτικά έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά. Θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση τουλάχιστον του 10% του χρηματοδοτικού κονδυλίου του NDICI, καθώς και χρηματοδότησης από άλλα σχετικά μέσα, για δράσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

17. Σύμφωνα με τη δήλωσή του του Μαρτίου 2021 και τα συμπεράσματά του του Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι η χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, βάσει σχετικών μέσων θα να κινητοποιηθούν έγκαιρα.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ και θα απαντήσει ανάλογα.

20. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει οποιεσδήποτε απαραίτητες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που υποστηρίζονται από επαρκή χρηματοδοτική στήριξη για να εξασφαλιστεί μια άμεση και κατάλληλη απάντηση σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

21. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών οντοτήτων, σύμφωνα με τη σταδιακή προσέγγισή της, επειγόντως.

22. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να εξασφαλιστούν αποτελεσματικές επιστροφές και πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών και ρυθμίσεων επανεισδοχής, χρησιμοποιώντας την απαραίτητη μόχλευση.

23. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.

24. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δευτερευουσών μετακινήσεων και για τη διασφάλιση δίκαιης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές υποχρεώσεις μετά την Κυριακή του Θωμά...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...