Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Έξι προειδοποιητικές βολές στην Τουρκία – Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκοί πόροι για το μεταναστευτικό

Προστασία των συνόρων με πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 ζητεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Τουρκία , όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το μεταναστευτικό.

Το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών προς την Αγκυρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έλαβε χώρα το προηγούμενο διήμερο στις Βρυξέλλες, συνοδεύεται από την παραπομπή του ζητήματος ατην Κομισιόν προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε σχέση με τη διαφύλαξη των συνόρων.

Μιλώντας μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ΕΕ εξέφρασε την στήριξή του στις χώρες-μέλη για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, ζητώντας από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε το ζήτημα του μεταναστευτικού και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, μετά από παρεμβάσεις του ιδίου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκποπούς -κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση Λευκορωσίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Χρηματοδότηση για τον Έβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η «αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα».

«Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 20 των Συμπερασμάτων αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει τυχόν αναγκαίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που θα υποστηρίζονται από επαρκή χρηματοδοτική στήριξη για τη διασφάλιση άμεσης και κατάλληλης αντίδρασης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, περιλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επιτρέποντας έτσι την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ανάγκες της φύλαξης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις εξελίξεις, σημειώνοντας:

«Το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ. Τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας. Νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι περιπτώσεις Τουρκίας και Λευκορωσίας

Σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι πλέον σαφές για όλους ότι γίνεται «μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια».

«Όταν αντιμετωπίσαμε πέρυσι κρίση στον Έβρο είχαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί θεώρησαν πως ίσως αυτό ήταν μεμονωμένο γεγονός, η συστηματική εργαλειοποίηση μεταναστών για την επίτευξη άλλων πολιτικών γεωπολιτικών στόχων, όμως βλέπουμε τώρα με αυτό που γίνεται στη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ».

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως υπάρχει μία σοβαρή μετατόπιση στο Συμβούλιο για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. «Αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι πως η αδυναμία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων συντείνει στην υπονόμευση της ζώνης του Σένγκεν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παρατηρώ ως εκ τούτου μια ολοένα και μεγαλύτερη εναρμόνιση χωρών με τις δικές μας θέσεις, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη που υπέστη αυτήν την υβριδική απειλή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...