Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Ζητούν παραίτηση Αναστασιάδη μετά το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τα Pandora Papers

Το «Κουτί της Πανδώρας» άνοιξε στην Κύπρο η ονομαστική συμπερίληψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora Papers.

Το ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κάνουν λόγο για διεθνή διασυρμό της Κύπρου και ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στον αντίποδα ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) κάνει λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου με μοναδικό σκοπό την επίθεση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για το ότι υψηλόβαθμοι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, περιλαμβάνονται ονομαστικά στα δημοσιεύματα, που προέκυψαν από τα Pandora Papers.

Στο ψήφισμα γίνεται ονομαστική αναφορά στον Τσέχο Πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλέρ, τον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι, καθώς και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάρισαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers. Όπως ανέφεραν, η στάση της αποχής «υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο, κατόπιν αιφνιδιαστικής τροπολογίας, στοχοποιούνταν συγκεκριμένα πρόσωπα, ονομαστικά, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης».

ΝΔ για τα Pandora Papers: Ενδελεχής έρευνα για να μη μείνουν σκιές

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί, ενώ σημειώνει πως η ονομαστική αναφορά στο χθεσινό ψήφισμα ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια.
«Η Ευρώπη βοά. Η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της» υποστήριξε.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για σε βάθος έρευνα για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αθέμιτου πλουτισμού μας βρίσκει σύμφωνους, σημειώνει η ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι η ανοχή και η ατιμωρησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται.

«Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει διπλή την ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές υπάρχουν» αναφέρει η ΕΔΕΚ.

«Για πολλοστή φορά στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, τον καλούμε σε άμεση παραίτηση και άμεση κήρυξη προεδρικών εκλογών. Για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σημειώνει πως ως μέλος της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρωβουλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συντάσσεται με κάθε πολιτική που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση.

Τονίζει ακόμη ότι προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...