Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ καταλαμβάνει ολόκληρο το χώρο ανάμεσα στη δεξιά και το προοδευτικό κέντρο

Την επίμονη προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που είχε παρουσιάσει πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, παρά την πανδημία, το μεταναστευτικό, αλλά και τις σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό, που απηύθυνε στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Partido Popular), που πραγματοποιείται στη Βαλένθια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, δε, πως η «πραγματική αλλαγή», που κατέθεσε ως προεκλογική πρόταση στον ελληνικό λαό χάρισε στον ίδιο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία, αλλά και την κυριαρχία στον πολιτικό χώρο από την Δεξιά έως το προοδευτικό κέντρο, ενώ του επέτρεψε να νικήσει τους «λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να εκφράσει την αισιοδοξία ότι την ίδια νίκη, μπορεί να καταγάγει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και το Λαϊκό Κόμμα, υπό τον Πάμπλο Κασάδο.

«Παρά την πανδημία, παρά το μεταναστευτικό, παρά τις δύσκολες διαφορές με την Τουρκία, μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, περιορίσαμε τη γραφειοκρατία, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κράτος, εκσυγχρονίσαμε το κόμμα μας ώστε η Νέα Δημοκρατία να καταλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον χώρο ανάμεσα στην δεξιά και στο προοδευτικό κέντρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται σε όσους πρεσβεύουν την «πραγματική αλλαγή» κι όχι «κενές υποσχέσεις». «Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί υποσχεθήκαμε, όχι μόνο στους δικούς μας υποστηρικτές αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ένα νέο όραμα ανανέωσης στο οποίο μπορούσαν να πιστέψουν», τόνισε. «Ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε με μία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

«Είμαι εδώ για να σας μεταφέρω το μήνυμα πως αυτό είναι εφικτό. Οι λαϊκιστές της άκρας αριστεράς, οι αντίστοιχοι των δικών σας Podemos, ηττήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές από το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα. Όταν αναλάβετε εσείς την εξουσία, είμαι βέβαιος πως θα έχετε κι εσείς το ίδιο όραμα με εμάς. Ένα όραμα όχι μόνο για μια προοδευτική Ισπανία, αλλά ένα όραμα για μια προοδευτική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της. Μία Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα. Μια Ευρώπη που διασφαλίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τις ζωές όλων των Ευρωπαίων, για να μειώσουν τις εισοδηματικές ανισότητες και θα διασφαλίσουν πως όλοι μας προσβλέπουμε σε ένα κοινό μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και της αύξησης των επενδύσεων σημειώνοντας ότι «η πολιτική έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα» των πολιτών, «όχι μέσω της αυξημένης φορολόγησης, των επιβαρυντικών ρυθμιστικών πλαισίων και της υπέρμετρης παρέμβασης του κράτους. Αλλά μέσω των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας των συνθηκών στην αγορά, που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την ανάπτυξη, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό, που κάναμε στην Ελλάδα: μείωση των φόρων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και αξιοποίηση της έξυπνης τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας με στόχο να αποκομίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες».

Πάμπλο Κασάδο: «Έχεις την εκτίμηση όλων μας – Η κυβέρνησή μου θα στηρίξει την προστασία των ελληνικών συνόρων»

Στην δική του, κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, Πάμπλο Κασάδο τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλων προκλήσεων, όπως η πανδημία και δεσμεύθηκε ότι μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος θα στηρίξει πλήρως την προστασία των ελληνικών συνόρων και συμφερόντων στην Μεσόγειο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον σταθερό αγώνα κατά του λαϊκισμού, αναφερόμενος, μάλιστα, σε συνομιλία που είχε παλαιότερα μαζί του.

«Κυριάκο, έχεις την εκτίμηση όλων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναγέννηση του τουρισμού στη διάρκεια της πανδημίας. Και θα το πω ξεκάθαρα: η αυριανή ισπανική κυβέρνηση του Partido Popular θα στηρίξει πλήρως την προστασία των ελληνικών συνόρων και των εθνικών σας συμφερόντων στη Μεσόγειο έναντι απειλών από άλλες γειτονικές χώρες. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε άλλο συμφέρον», τόνισε ο κ. Κασάδο.

«Το παράδειγμά σου δείχνει ότι η εκλογική νίκη μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν στέκεσαι ακλόνητος απέναντι στον λαϊκισμό και τα κόμματα που τον εκφράζουν. Όχι όταν φωνάζεις ως αντιπολίτευση απλά και μόνο για να ακούγεσαι», επεσήμανε ακόμα ο πρόεδρος του Partido Popular.

«Μια μέρα μίλησα με τον Κυριάκο στο τηλέφωνο και συζητούσαμε για τον λαϊκισμό. Και μου έδωσε μια συμβουλή: “Αντιστάσου! Κι εμείς είχαμε τον Βαρουφάκη εδώ και αντισταθήκαμε”. Και είχε δίκιο. Γι αυτό κι εμείς αντιστεκόμαστε στο λαϊκισμό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε τα εξής:

«Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ.

Είναι σπουδαίο να βλέπει κανείς τόσους πολλούς συμμετέχοντες. Γεμάτους πάθος για το κόμμα σας. Πάθος για το μέλλον σας. Πάθος για τη χώρα σας.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που επιστρέφω σε αυτή την πανέμορφη πόλη. Γεια σου Βαλένθια!

Sebastian Kurz, κρίμα που δεν μπόρεσες να βρίσκεσαι μαζί μας. Pablo, σε ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι μεγάλη τιμή να μπορώ να απευθυνθώ για λίγη ώρα σε αυτό το υπέροχο κοινό.

Δεν είμαστε απλώς πολιτικοί φίλοι. Ο δεσμός που μας ενώνει μας καθιστά μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής οικογένειας.

Μια οικογένεια με παρόμοιες αντιλήψεις για τα πράγματα, κοινές αξίες και ελπίδες για το μέλλον. Ελπίδα όχι μόνο για το μέλλον της χώρας του καθενός από εμάς, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την Ευρώπη.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Επειδή στο πρόσωπο του Pablo Casado θεωρώ πως το Λαϊκό Κόμμα έχει βρει έναν ηγέτη με ενέργεια, όραμα, φιλοδοξία και σοφία.

Εσύ Pablo κατανοείς πως αυτό που ενώνει όλους όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι η πεποίθηση πως η πολιτική έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων της σπουδαίας ηπείρου μας.

Δεν το κάνουμε μέσω της αυξημένης φορολόγησης, των επιβαρυντικών ρυθμιστικών πλαισίων και της υπέρμετρης παρέμβασης του κράτους. Αλλά μέσω των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας των συνθηκών στην αγορά που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την ανάπτυξη, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα.

Αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό που κάναμε στην Ελλάδα: μείωση των φόρων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και αξιοποίηση της έξυπνης τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας με στόχο να αποκομίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Αυτές είναι οι απαντήσεις στον λαϊκισμό της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Και για το λόγο αυτό εμείς συλλογικά -ως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- είμαστε το πιο επιτυχημένο πολιτικό κίνημα στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές μας είναι πολιτικές μεταρρυθμίσεων, ανανέωσης και της ελευθερίας.

Οι πολιτικές μας, αγαπητέ Pablo, έχουν ως κεντρικό άξονα την ατομική ελευθερία, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ισχυρή οικονομία και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Αγαπητέ Pablo, δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας αυτό το υπέροχο κοινό βρίσκεται εδώ για να ακούσει εσένα και να σε χειροκροτήσει. Θα ήθελα απλώς να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, καθώς κάναμε την μετάβαση από την πολιτική του παρελθόντος στη θέση που έχουμε σήμερα. Διότι, όπως γνωρίζεις, κανένα πολιτικό ταξίδι δεν είναι εύκολο.

Απαιτεί πίστη, αποφασιστικότητα, ψυχικό σθένος, θάρρος. Πάνω από όλα απαιτεί θέληση.

Θέληση για αλλαγή, για ανανέωση, για συμβιβασμούς, για πιο σκληρή δουλειά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, στην προσπάθεια να εκπληρωθούν οι πολιτικοί σου στόχοι.

Αγαπητοί φίλοι,

Έγινα Πρωθυπουργός της Ελλάδας πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια. Αναλάβαμε την εξουσία μετά από περίοδο σκληρής λιτότητας, ως μια προοδευτική εναλλακτική στον αποτυχημένο λαϊκισμό της αριστεράς.

Αλλά το ταξίδι μας ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι καινούργιο κόμμα. Γιορτάσαμε την 47η επέτειο από την ίδρυσή μας αυτή την εβδομάδα.

Πιστεύω ωστόσο πως σήμερα όντως είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα αγαπητέ Pablo, όπως ακριβώς και το Λαϊκό Κόμμα είναι διαφορετικό κόμμα. Ένα κόμμα που πρεσβεύει κάτι πιο προοδευτικό από αυτό που ακόμα και οι ιδρυτές θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί.

Όταν ανέλαβα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, ο στόχος να κάνουμε τη διαφορά για τον ελληνικό λαό απείχε ακόμα πολύ.

Όπως κι εσύ Pablo, δεν ήμουν φαβορί για την ηγεσία του κόμματος. Αλλά τα κατάφερα. Και τρία χρόνια αργότερα κερδίσαμε τις εκλογές γιατί υποσχεθήκαμε, όχι μόνο στους δικούς μας υποστηρικτές αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ένα νέο όραμα ανανέωσης στο οποίο μπορούσαν να πιστέψουν.

Βλέπω ότι όλοι σας εδώ σήμερα τρέφετε το ίδιο όραμα για ανανέωση. Ανανέωση που δεν θα βασίζεται σε συνθήματα και κενές υποσχέσεις, αλλά στην πραγματική αλλαγή.

Αυτό ακριβώς κάναμε Pablo, παρά την πανδημία, παρά το μεταναστευτικό, παρά τις δύσκολες διαφορές με την Τουρκία. Μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, μειώσαμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, περιορίσαμε τη γραφειοκρατία, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κράτος, εκσυγχρονίσαμε το κόμμα μας ώστε η Νέα Δημοκρατία να καταλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον χώρο ανάμεσα στην δεξιά και στο προοδευτικό κέντρο. Και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε με μία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Έχουμε υπερβεί τα τυπικά κομματικά όρια, αξιοποιώντας στο σύστημα διακυβέρνησης τους καλύτερους και ικανότερους ειδικούς που εργάζονταν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Και, όπως είπα, θέσαμε ως προτεραιότητα την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, διευκολύνοντας την πρόσβαση όλων σε μια ενιαία, κεντρική, ψηφιακή κυβερνητική πλατφόρμα.

Κυρίες και κύριοι, είμαι λοιπόν εδώ για να σας μεταφέρω το μήνυμα πως αυτό είναι εφικτό. Οι λαϊκιστές της άκρας αριστεράς, οι αντίστοιχοι των δικών σας Podemos, ηττήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές από το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα. Όταν αναλάβατε εσείς την εξουσία, είμαι βέβαιος πως θα έχετε κι εσείς το ίδιο όραμα με εμάς. Ένα όραμα όχι μόνο για μια προοδευτική Ισπανία, αλλά ένα όραμα για μια προοδευτική Ευρώπη. Μία Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της. Μία Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα. Μια Ευρώπη που διασφαλίζει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τις ζωές όλων των Ευρωπαίων, για να μειώσουν τις εισοδηματικές ανισότητες και θα διασφαλίσουν πως όλοι μας προσβλέπουμε σε ένα κοινό μέλλον.

Κυρίες και κύριοι, δεν θέλω να πάρω άλλο από τον χρόνο σας, γιατί είστε εδώ για να ακούσετε τον ηγέτη σας, τον νέο, υποσχόμενο ηγέτη της Ισπανίας, τον Pablo Casado. Είναι μεγάλη η χαρά, μεγάλη τιμή που με προσκαλέσατε σήμερα εδώ. Εύχομαι τα καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...