Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους. Το καθήκον της πολιτείας είναι να προστατέψει τη δημόσια υγεία και αυτό κάνει με τα μέτρα τα οποία παίρνει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε σημερινή συνέντευξή του.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός υποστήριξε πως τα εμβόλια «είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στη διάθεση μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» καθώς και ότι «μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο το οποίο παίρνει κάποιος προκειμένου να κάνει το εμβόλιο. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακράδαντα. Εδώ όμως έχουμε από τη μια την πλευρά της επιστήμης και από την άλλη την πλευρά της συνωμοσιολογίας και των fake news».

Πρόσθεσε ότι ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Θα είχαμε δηλαδή μόνο 50 συμπολίτες στις ΜΕΘ σήμερα και όχι 350.

Εξάλλου, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. «Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε το εργαλείο στη διάθεση μας και εφόσον χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή όλα αξιολογούνται, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και κανένα σχέδιο», εξήγησε.

Υγειονομικοί

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι πρώτα εμβολιάστηκαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία για να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται στα νοσοκομεία. «Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε μια δομή υγείας και να κινδυνεύει.

Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του χρόνου για να πειστούν οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, άλλωστε, είναι υπέρ του εμβολιασμού. Ας βγούμε μπροστά μαζί με εμάς και να πείσουν όλους τους συναδέλφους τους να κάνουν το εμβόλιο», είπε.

Για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε έτοιμοι και όταν πήραμε αυτή την απόφαση είχαμε υπόψη τι πρόκειται να συμβεί. Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid».

Για ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. «Θα γίνουν και προσλήψεις. Το προβλέπει ο νόμος», τόνισε, ενώ σε ερώτηση εάν θα πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν, είπε: «Όχι. Η διάταξη είναι σαφής».

Σχετικά με τις αναπληρώσεις μη εμβολιασμένων, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα υγείας».

Για αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιο μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Επάρκεια εμβολίων για τη χορήγηση της 3ης δόση

Βεβαίως, είπε, και υπάρχει επάρκεια και για την τρίτη δόση. «Επίσης, έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όποιος αποφασίσει να κάνει σήμερα το εμβόλιο μπορεί να το κάνει και αυθημερόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο δρομολόγιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που δρομολογούνται από την ΟΣΥ ΑΕ στην Αθήνα επιβιβάστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Πορτογάλος εξτρέμ του Ολυμπιακού με μια ανάρτηση του έδωσε το δικό του ευχαριστήριο μήνυμα στους φίλους της ομάδας για την φετινή σεζόν, καθώς...