Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή για τις πυρκαγιές: Είχαμε προνοήσει να έχουμε περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται το μείζον θέμα που προέκυψε από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Βορειοανατολική Αττική.

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;

Τι πήγε καλά και τι λάθος στην μάχη με φλόγες;

Πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;

Απαντήσεις:

Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήίσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρο κόστος της περιβαλλοτνικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαίκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες.

Γι αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!

Ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές τυου 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...