Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Tι θα κρίνει την επέκταση του μέτρου

Από το ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, το βαθμό επίτευξης του στόχου για δημιουργία του αναγκαίου τείχους ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο και την κατάσταση που θα επικρατεί τότε σε σχέση με την πανδημία θα εξαρτηθεί το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε ένα επόμενο βήμα όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ και στις δομές Yγείας.

Το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της κυβέρνησης και των ειδικών, με τη συζήτηση να αφορά σε αυτή τη φάση τομείς του Δημοσίου, χωρίς πάντως να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για εκείνους που θα προηγηθούν σε περίπτωση που οι εξελίξεις καταστήσουν αναγκαία μία τέτοια απόφαση, η λήψη της οποίας θα γίνει, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού που θα καταγράφονται τότε σε κάθε τομέα.

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει πάντως με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα», ενώ το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας -εάν αυτό κριθεί αναγκαίο- ενισχύεται πλέον και από την απόφαση του αμερικανικού FDA για πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Πρόκειται για εξέλιξη που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανοίγει το δρόμο για επέκταση στις υποχρεωτικότητες, εκτιμάται ωστόσο ότι ενισχύει την ίδια ώρα ακόμη περισσότερο και την εικόνα ασφάλειας των εμβολίων και το γεγονός αυτό μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ρυθμό εμβολιασμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε προχθές «παράθυρο» για επέκταση σε επόμενη φάση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους τομείς του Δημοσίου λέγοντας πως είναι «είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν και τις επιτροπές των ειδικών», επιβεβαίωσε χθες ότι πρόκειται για μία επιλογή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, χωρίς πάντως να έχει προσδιοριστεί ποια θα είναι η επόμενη κατηγορία εργαζομένων που ενδεχομένως να αφορά μία τέτοια απόφαση.

  «Υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, υπάρχει ο νόμος, δεν χρειάζεται δηλαδή να θεσμοθετήσει κανείς κάτι τέτοιο, μπορεί πλέον να γίνει με υπουργική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μega, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν έχουμε μπει σε συγκεκριμένους άλλους χώρους, ούτε είναι κανείς έτοιμος να πει ότι ο επόμενος κλάδος θα είναι αυτός ή εκείνος».

«Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», έχει επισημάνει από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...