19/09/2021

Πυρκαγιές: Σε συναγερμό η κυβέρνηση – Τα σχέδια για τις φωτιές και η μάχη για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

Σχέδιο ισχυροποίησης της θέσης για την μάχη στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την συνδρομή και των εναέριων μέσων μετά την δραματική νύχτα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζει την «αντεπίθεση» μπροστά στην αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους.

Βασική προτεραιότητα του σχεδίου εξακολουθεί να είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους πολίτες να κινούνται προσεκτικά τις επόμενες εξαιρετικά δύσκολες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες για την εκκένωση περιοχών, όπου χτυπά ο κόκκινος συναγερμός. Από το Μαξίμου, όπου βρίσκεται συνεχίζει να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής του Ενιαίου Κέντρου της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να δρομολογεί έγκαιρα τις αναγκαίες κινήσεις και δράσεις στις έξι κρίσιμες περιφέρειες, όπως στην Αττική.

«Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης», εξηγούσε με το διάγγελμά του χθες το βράδυ, απευθυνόμενος στους πολίτες με την επισήμανση ότι ο παρατεταμένος καύσωνας μετατρέπει σε «πυριτιδαποθήκη» τη χώρα. «Δυστυχώς τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια απειλητική νύχτα και προβλέποντας επί της ουσίας ένα «άγριο ξημέρωμα» εξαιτίας της έντασης των ανέμων στα επίμαχα σημεία.

Ως εκ τούτου το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θέτει σε κατάσταση συναγερμού τουλάχιστον τις έξι περιφέρειες και υπηρετείται από όλες τις κρατικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας. «Όχι άσκοπες μετακινήσεις» επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη από την πρώτη γραμμή της μάχης, εκτιμώντας ότι η βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσθέτει σημαντικά «όπλα» για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην Αττική και αλλού. «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», είναι το «σήμα» του πρωθυπουργού ο οποίος με την δήλωσή του υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. «Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και τις άλλες πρόσφατες καταστροφές», συμπλήρωσε δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια της επόμενης μέρας και στην βούληση για την συνεχή βελτίωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τις πρωτόγνωρες συνθήκες της Κλιματικής Αλλαγής. «Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι, ούτε για δικαιολογίες», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα και προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι δεν είναι τώρα η ώρα της κριτικής ή της αυτοκριτικής.

Η Κουμουνδούρου με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντά ότι «χρειάζονται έργα και όχι διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής» κι ότι «η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -στην ίδια γραμμή με την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα- επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι: «Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο. Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας. Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες.».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «ασφαλώς είναι ώρα μάχης και εμείς συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που δοκιμάζονται και στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή». Συμπληρώνει ωστόσο με την δήλωσή της ότι «θα έρθει η ώρα των ευθυνών και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, θα υπάρξει αυτοκριτική για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης».

Ήδη – διαπιστώνει η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής- κάτω από το βάρος των δυσμενών εξελίξεων και της παταγώδους αποτυχίας του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας, ο κ. Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα και σταμάτησε να αλληλοσυγχαίρεται με τα στελέχη του».

Πηγή: protothema.gr