Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μήνυμα-έκκληση από τον πρωθυπουργό και την ΠτΔ προς τους ανεμβολίαστους: «Χρέος αλληλεγγύης οι εμβολιασμοί»

Κοινό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους και στο κοινωνικό σύνολο έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την κυρία Σακελλαροπούλου, απάντησε με το άρθρο 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος στους αντιεμβολιαστές οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

«Το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας: το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Για υποχρεωτικότητα

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, υπενθύμισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε χθες το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ενώ, αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζομένους στις Υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε στη Βουλή, τόνισε: «Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο, πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Η μόνη λύση

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, λέγοντας πως, αν δεν πείθονται από τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ανάγκη εμβολιασμού τους, ας ακούσουν όσους νόσησαν και πέρασαν με δύσκολα συμπτώματα τον κορονοϊό. Η επιστήμη έχει καταλήξει πως η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι, και ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Πρέπει λοιπόν η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οταν πρόκειται για ένα ζήτημα αποκλειστικά επιστημονικό, όπως το θέμα του εμβολιασμού, η υιοθέτηση απόψεων που στηρίζονται σε αντιεπιστημονικές εκτιμήσεις και θεωρίες δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή όσων τις ασπάζονται, αλλά και όλων ημών των υπολοίπων. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του… Θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση σε όσους ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν: αν δεν τους πείθει ο λόγος των επιστημόνων, αν δεν τους πείθουμε όλοι εμείς που τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν, ας ακούσουν όσους νόσησαν, όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και ας το ξανασκεφτούν, γιατί πραγματικά έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», είπε, συγκεκριμένα, η κυρία Σακελλαροπούλου.

Για τη «μαύρη» επέτειο

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από έναν ουσιαστικά άναρχο οικισμό, σε μια καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. «Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο είναι έτοιμο, όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το πού θα χτίσουμε τις κατοικίες και με την πολύ ευγενική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου θα φιλοξενήσουν συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άστεγοι, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας», είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού έθνους πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Εχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επενδύει ουσιαστικά στις υποδομές μας, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε όσο είναι εφικτό και όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μας να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και, φυσικά, όπου αυτό είναι εφικτό, να τις προλαμβάνουμε», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης «δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, αλλά μια καλύτερη ανάπτυξη, μια διαφορετικής σύστασης ανάπτυξη που θα βασίζεται σε επενδύσεις, στις εξαγωγές, στην καινοτομία, στην κατανάλωση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «η φωνή της Ελλάδας γίνεται όλο και πιο σεβαστή και είναι εξαιρετικά σημαντική». Παράλληλα, έκανε λόγο για «σημάδια ανθεκτικότητας της οικονομίας, που ταυτόχρονα σηματοδοτούν την αξία των αποφάσεων της κυβερνήσεώς σας», κάτι που θα ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Το «ολοκληρωμένο...

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Ο ιορδανός...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έργο της ομάδας είναι η ανάλυση και εξέταση όλων των...