Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα όπως όταν ήταν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και την σχέση του με το μεταναστευτικό ζήτημα μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου αυτή την στιγμή, κάθε μετανάστης στη χώρα, νόμιμος ή παράνομος, μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς κυρώσεις. Σημείωσε ωστόσο πως πλέον το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα για την χώρα όπως όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι ροές έχουν μειωθεί κατά 96%, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί στους μισούς.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουνίου 2021, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 63% (3.606) σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020 (9.874). Στα νησιά συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 85%.

Το 1ο εξάμηνο του 2021, καταγράφεται θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. Ειδικότερα, 6.003 άτομα αναχώρησαν  με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ αφίχθηκαν 3.606.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουνίου του 2021, μέχρι και τις 30 Ιουνίου στα νησιά φιλοξενούνταν 7.578 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 77% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 6.786 άτομα. Συνολικά, ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 45%, σε σχέση με το Ιούνιο του 2020.

Τον Ιούνιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 89.227 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον τον Ιούνιο του 2021 διαμένουν 49.200.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α΄ και Β΄ βαθμό) σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 42%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 59.945, όταν τον Ιούνιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών είχε να διαχειριστεί 102.814 εκκρεμείς αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 70,5% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%). Κατά το διάστημα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας για τον Covid 19, σημειώθηκε αύξηση των αιτήσεων, αλλά και του αριθμού των μονίμων αδειών επενδυτών (Golden Visa) ο οποίος καταγράφεται στις 28.675 και αφορά σε αρχικές άδειες διαμονής για επενδυτές και μέλη της οικογένειάς τους όσο και ανανεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...