Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Καλπάζει στην Ευρώπη το τρίτο κύμα – Κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη στις μεγαλουπόλεις

Ο μαραθώνιος δρόμος εξόδου από την υγειονομική κρίση αποδεικνύεται πως έχει πολλές ανηφόρες. Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν μετ’ εμποδίων και η στρατηγική των περιοριστικών μέτρων ακολουθεί τη λογική… ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω.

Το τρίτο πανδημικό κύμα, όπως προβλεπόταν, σαρώνει τις ευρωπαϊκές χώρες, δοκιμάζοντας οικονομικές και κοινωνικές αντοχές, ενώ θέτει υπό πρωτοφανή πίεση τα συστήματα Υγείας, που επί έναν χρόνο καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα έπονται, καθώς αναμένουν το τρίτο κύμα να κορυφωθεί την περίοδο του Πάσχα των καθολικών στις 4 Απριλίου. Για τις περισσότερες χώρες αυτό σημαίνει περιοριστικά μέτρα για ακόμη 20 με 30 ημέρες. Το αισιόδοξο σενάριο περί άρσης μέτρων από αύριο στη Γερμανία έμεινε στα χαρτιά, δεδομένων των επιδημιολογικών στοιχείων. Η Γαλλία επέβαλε την Παρασκευή lockdown ενός μήνα στο Παρίσι και σε 16 ακόμη περιοχές, υπό τον φόβο κατάρρευσης των νοσοκομείων.

Φαίνεται πως υπάρχουν λίγα περιθώρια ελιγμών και πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα. Η Ιταλία «κατέβασε ρολά» την περασμένη Δευτέρα έως τις 5 Απριλίου. Σε καραντίνα τριών εβδομάδων μπήκε η Πολωνία, νέα μέτρα ανακοινώθηκαν στη Βουλγαρία, ενώ η Αυστρία και η Ελβετία, που προχώρησαν σε μερική άρση των περιορισμών, διστάζουν να επεκτείνουν τη χαλάρωση. 

Διαμάχη

Τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν «εργαλείο», που όμως λειτουργεί ολοένα λιγότερο. Αλλωστε, η μεταδοτικότερη βρετανική μετάλλαξη είναι πλέον η κυρίαρχη στις περισσότερες μεγαλουπόλεις, καθιστώντας δυσκολότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Από την άλλη, το πραγματικό «όπλο», τα εμβόλια, χορηγούνται με σταθερά χαλαρό ρυθμό. Οι καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων προκαλούν εκνευρισμό και έχουν κινητοποιήσει την Ε.Ε., που προειδοποιεί ότι θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την τήρηση των δεσμεύσεων που ορίζουν οι συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η διαμάχη με τη σουηδοβρετανική ΑstraΖeneca, που έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου θα παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις που προσυμφωνήθηκαν, γιγαντώνεται, με πολλές παραμέτρους και πλούσιο παρασκήνιο. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το «πολεμικό» κλίμα, που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, ίσως αποβεί μπούμερανγκ για τους Ευρωπαίους.

Την τελευταία εβδομάδα γράφτηκε ακόμη ένα κεφάλαιο στη μεταξύ τους κρίση, καθώς 16 χώρες προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του σκευάσματος της AstraZeneca, υπό τον φόβο παρενεργειών, έπειτα από την καταγραφή περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκεύασμα σχετίζεται με τις θρομβώσεις και, έτσι, οι χώρες προχώρησαν στην επανέναρξη χρήσης του.

Αντίποινα (;)

Δεν ήταν λίγοι, όμως, αυτοί που υποστήριξαν πως η απόφαση αναστολής χρήσης του σκευάσματος ήταν πολιτική κίνηση που αξιοποιήθηκε ως «αντίποινα» για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων. Ο διευθυντής του ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, Νικόλα Μαγκρίνι, επισήμανε δίχως περιστροφές πως «επρόκειτο για μία πολιτική απόφαση», υποστηρίζοντας πως η Ιταλία προέβη στην αναστολή των εμβολιασμών, κυρίως επειδή αυτό έκαναν οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ενωσης.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η απόφαση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μη χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 (ή των άνω των 55), επικαλούμενες ελλιπή στοιχεία για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της ΕΜΑ. Ο περιορισμός αργότερα αποσύρθηκε, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί και καταγράφεται στους αριθμούς, η ζημιά είχε ήδη γίνει, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο σκεύασμα της AstraZeneca και ακυρώνουν τα ραντεβού τους.

Κόντρα Ε.Ε. – Βρετανίας

Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων εμβολίων έχουν εντείνει την κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, στον απόηχο του πρόσφατου «διαζυγίου». Η Κομισιόν διαμηνύει πως «δεν αποκλείει τίποτα», απειλώντας με απαγόρευση περαιτέρω εξαγωγών εμβολίων από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάσχεση μονάδων παραγωγής και σπάσιμο πατεντών. Η Βρετανία εμφανίζεται σταθερά ενοχλημένη από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αφήνοντας αιχμές για «εθνικιστική προσέγγιση στο ζήτημα των εμβολίων», και ισχυρίζεται ότι δεν έχει «μπλοκάρει» εξαγωγές εμβολίων και συστατικών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πάντως, απέρριψε τους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ απαγορεύουν εντελώς τις εξαγωγές προϊόντων κατά της νόσου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΕΛΛΑΔΑ

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη...