Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Κυβέρνηση και όλη η αντιπολίτευση να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα όλης της αντιπολίτευσης πρέπει να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία, τα πανεπιστήμια»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του Mega, για να προσθέσει, «απαιτείται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους μας». Ενώ για αυτό καθαυτό το μέτωπο της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν και σώζουν ζωές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ξεκινώντας από τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, με εστία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επεσήμανε ότι «η κατάληψη έληξε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας» και μάλιστα, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, «η παρέμβαση θα έπρεπε να είχε γίνει και νωρίτερα».

Εξάλλου, «δυστυχώς τέτοιες εστίες καταλήψεων δημιουργούσαν εύφλεκτη ύλη για αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλα πανεπιστήμια. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει τη στιγμή αυτή κοινωνική ειρήνη και αυτή τη δυνατότητα μπορεί να την επιβάλλει μόνο η αστυνομία. Και η κυβέρνηση και τα κόμματα όλης της αντιπολίτευσης πρέπει να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην κοινωνία, τα πανεπιστήμια. Όποιοι επιλέγουν το δρόμο της βίας, της αμφισβήτησης, θα πρέπει να συμμορφώνονται με βάση τους κανόνες που θέτει το κράτος δικαίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως όμως άφησε αιχμές κατά του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης γιατί, όπως τόνισε, «είχε δώσει πολιτική κάλυψη εδώ και ένα μήνα σε διαδηλώσεις και πορείες», και αυτό «γίνεται επίσημα από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται από τα στελέχη, τη Νεολαία του κόμματος. Δίδεται πολιτική κάλυψη σε πορείες, που ναι μεν είναι νόμιμες – έχουμε πει ότι δεν θα απαγορευθούν οι πορείες κι αυτό αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα – ωστόσο δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και η αντιπολίτευση.

‘Αρα», συμπέρανε ο ‘Α. Σκέρτσος, «όσο περισσότερο ενδυναμώνεται αυτή η συμμετοχή στις πορείες από τα πολιτικά κόμματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή», ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μην απευθύνει ξανά τη μομφή στην κυβέρνηση για τη συμμετοχή στις πορείες, καθώς (ο ΣΥΡΙΖΑ) «έχει την απόλυτη ευθύνη και φέρει την υπογραφή αυτής της όξυνσης».

Αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αν δεν είχε συμβεί το πρώτο περιστατικό την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, «το πιθανότερο» είναι ότι δεν θα γίνονταν και όσα ακολούθησαν, έκανε λόγο για «ένα μεμονωμένο γεγονός το οποίο έχουμε καταδικάσει όλοι, δεν χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της».

Όμως, υπογράμμισε με έμφαση, «δεν έχουμε κράτος αστυνομοκρατίας, όπως θέλει να εμφανίζει αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια αστυνομία που κινείται εντός του πλαισίου νομιμότητας που θέτει το πολίτευμά μας, έχει (σση αστυνομία) διαδικασίες και όργανα ελέγχου, έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο η πειθαρχική διαδικασία, έχουμε υιοθετήσει τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, έχει μεταφερθεί ο πειθαρχικός έλεγχος στο Συνήγορο του Πολίτη» και όλα τα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου των οργάνων της αστυνομίας.

«Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια παραποίηση της πραγματικότητας και μια προσπάθεια τεχνητής όξυνσης από την αντιπολίτευση σε μια περίοδο κατά την οποία επειδή υπάρχει μεγάλη κοινωνική κόπωση από τα μέτρα που εφαρμόζουμε εδώ και ένα χρόνο. Απαιτείται πνεύμα ευθύνης, πνεύμα καταλλαγής και αυτοπεριορισμού από όλους μας», συνέστησε επίσης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης επανέλαβε ότι «οι εκλογές είναι εκτός κάθε συζήτησης, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη στιγμή», επέμεινε, «είναι η όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη έξοδός μας από την κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο πηγαίνει πολύ καλά, πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχει μια αρκετά επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας συγκριτικά επίσης με τις υπόλοιπες χώρες».

Ερωτηθείς δε, για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, ο Α. Σκέρτσος ήταν απόλυτος: «Τα μέτρα λειτουργούν και αυτό πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά, πρέπει να το ακούν και οι πολίτες και να παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν. Διότι τα μέτρα αυτήν τη στιγμή μας στερούν την ελευθερία μας αλλά σώζουν ζωές. Σώζουν ζωές, πρέπει να το θυμόμαστε συνεχώς αυτό πρέπει να το θυμούνται όσοι προτρέπουν τον κόσμο να συμμετέχει σε δραστηριότητες και γεγονότα, τα οποία λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Τα μέτρα εφαρμόζονται και λειτουργούν, έχουν αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιθετικό».

Ενώ αντιλαμβανόμενος, όπως ανέφερε, ότι ο κόσμος αναρωτιέται γιατί αυξάνονται τα κρούσματα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξήγησε: «έχει έρθει ένα τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού και στη χώρα μας, το οποίο ήταν πολύ πιο επιθετικό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, ναι, ασκεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά δεν μας έχει φέρει ακόμη στα όριά μας. Συνεπώς όλοι πρέπει να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, με αυτοσυγκράτηση και να περάσουμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα βρεθεί για 4η φορά στην Ιστιαία στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δίθυρο μοντέλο είναι τώρα ακόμα πιο ελκυστικό, με λεπτομερώς ανανεωμένη σχεδίαση, πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Η BMW Σειρά 2 Coupe...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων των αυτοκινήτων, και ειδικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο πήχης σπάνια ξεκινά από τις 20 χιλιάδες ευρώ. Για την ακρίβεια,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγικών πωλήσεων της εταιρείας ξεπέρασε τις 220.000 μονάδες, καθιερώνοντας την Omoda ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα εξατομικευμένων SUV παγκοσμίως. Με παρουσία...