Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Πριν το Πάσχα η προσωρινή σύνταξη σε πάνω από 100.000 δικαιούχους

Εντός του επόμενου διμήνου και πριν τις εορτές του Πάσχα θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η καταβολή της προκαταβολής συντάξεων στους χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν έως και 4 χρόνια την απονομή της κύριας σύνταξής τους.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η ρύθμιση για καταβολή προσωρινής σύνταξης ύψους εως 384 ευρώ αφορά περίπου 100 – 105 χιλ. συνταξιούχους ενώ επανέλαβε πως δεν θα ανεχθεί περεταίρω καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Η τροπολογία προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης έως 384 ευρώ σε όσους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ έχουν υποβάλλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης για να έχουν ένα εισόδημα μέχρι την απονομής της προσωρινής και μετά της οριστικής σύνταξης. Θέλουμε να γίνει αυτό γρήγορα. Για αυτό προβλέπεται απλή και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι επιλύεται το πρόβλημα αλλά υπάρχει μια ανακούφιση. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ μπορεί σε περίπου 2 μήνες να χορηγηθεί αυτή η προκαταβολή» ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «έχει δηλωθεί ότι υπάρχουν 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 190.000 το 2019. Ούτε εμείς ούτε εσείς πρέπει να υπερηφανευόμαστε γι’ αυτό. Περίπου 100.000 με 105.000 είναι όσοι δικαιούνται την προκαταβολή σύνταξης καθώς για τους υπόλοιπους έχει ήδη χορηγηθεί η προσωρινή».

Πέραν αυτού ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέα τρίμηνη παράταση για την πληρωμή οφειλών 800.349 ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που προέκυψε από την εκκαθάριση «σκούπα» ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση ώστε η αποπληρωμή των «βαρών» με ρύθμιση πέντε δόσεων να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο και όχι τον Μάρτιο του 2021 όπως ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...