Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στo «Philia Forum»: Μας ενώνει η καταδίκη παράλογων πράξεων που υποσκάπτουν την ασφάλεια

«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του «Philia Forum», που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

«Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων, η καταδίκη παράλογων πράξεων, που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια«, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό». Και πρόσθεσε:

Eurokinissi

«Δυστυχώς, η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας, καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών, υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες, υποθάλπτουν την τρομοκρατία, αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».

Το «Philia Forum» από την άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποτελεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργειών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών.

«Με τη συνάντησή μας σήμερα βάζουμε ένα επιπλέον θεμέλιο για την εμπέδωση της φιλίας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο».

Υπενθύμισε δε ότι όλες τις συμμετέχουσες χώρες τις συνδέουν κοινές αρχές, που δεν είναι άλλες από αυτές που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την καλή γειτονία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: δεν σκοπεύουμε στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας. Το Φόρουμ δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις μηδενός εξαιρουμένου, με μόνο μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του Δικαίου και των βασικών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι το «Philia Forum» αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χώρες μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για κοινές προκλήσεις, όπως παραδείγματος χάριν η αντιμετώπιση της πανδημίας που δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε ηπείρους. Συζητήθηκαν ακόμη και άλλα ζητήματα, όπως η Λιβύη και η Συρία, ενώ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει το Μασρέκ με την Ευρώπη.

Ο κ. Δένδιας χαιρέτησε «το θάρρος, το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή».

«Σπάμε το φαύλο κύκλο που διαρκεί χρόνια. Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους ειρήνης και συνεργασίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής, στη βάση του διεθνούς δικαίου

Eurokinissi

Την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης ΥΠΕΞ του  «Philia Forum«, στην Αθήνα.

Οι αρχές αυτές συμπίπτουν με τον Χάρτη του ΟΗΕ, επισήμανε από του βήματος της κοινής συνέντευξης Τύπου του  «Philia Forum» ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ανέδειξε πως πρέπει να υπάρχει κοινός σεβασμός και ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική επιλογή των κοινών αξιών. «Εργαζόμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς το συμφέρον των λαών μας σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, οικονομικό, στην πανδημία του κορονοϊού κά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμεχ Σούκρι. Εκτίμησε μάλιστα, πως «οι δυνατότητες είναι πολύ καλές όταν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα». Παράλληλα, σημείωσε πως η συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ δεν εναντιώνονται σε όποιον δουλεύει και σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου, του Κόλπου και της ΕΕ. Προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην προσφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλλουμε τη δύναμή μας». Αυτά, υπογράμμισε, ανήκουν στο παρελθόν. Είμαστε στον 21ο αιώνα, διαμήνυσε με σαφήνεια. Συμπλήρωσε πως αν βρεθεί κάποιος που θέλει να επεκταθεί και να αντιβεί το διεθνές δίκαιο και τις κοινές αρχές, πρέπει να αναλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θυμίζουν τις αρχές του σεβασμού και της σταθερότητας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφέροντας πως η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ αυτή τη σχέση. Εξίσου, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή σχέση της Αιγύπτου με τις «αδελφικές αραβικές χώρες, και ειδικά τις χώρες του Κόλπου».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον ευχαρίστησε θερμά για τη διοργάνωση, ευχήθηκε καλή ευημερία στον ελληνικό λαό και στις χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό για την «πολύ καλή φιλοξενία και την υποδοχή» και ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

 

ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας: Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων

EUROKINISSI

Την ανάγκη της συνεργασίας και της κατανόησης όλων των χωρών της περιοχής υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud).

Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στο «Philia Forum» , που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ήταν «πολύ βαθιές, άριστες σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή».

Συζητήθηκε πώς αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός και ποιές είναι οι επιπτώσεις του στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, την επικράτηση του νόμου. Αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα με μια σημαντική συνεργασία.

«Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών», τόνισε ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο για να υπάρχει το μέλλον που επιδιώκουμε όλοι για τους λαούς μας». «Υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες για τη μη χρήση βίας και την αποκλιμάκωση των επεισοδίων», πρόσθεσε.

«Εμείς πάντα κοιτάμε τον κόσμο με βλέμμα ειρήνης γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών μας. Ευχόμαστε να συνεχιστούν όλες οι πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε εδώ», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...