Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Ένας ακόμη μονόλιθος εμφανίστηκε μυστηριωδώς

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν την εμφάνιση ενός νέου μυστηριώδους μονόλιθου που εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας.

Το μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο ανακάλυψε ένας αγρότης την Παρασκευή, στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πάνω του είναι λαξευμένο το ρητό: «Κοίτα τον ουρανό αν θες να δεις το φεγγάρι».

Ο μονόλιθος έχει ύψος περίπου 3 μέτρα ύψος και ένα μέτρο πλάτος και βρίσκεται κοντά στο Γκιομπεκλί Τεπέ, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο έχει μεγαλιθικές δομές που χρονολογούνται από την 10η χιλιετία π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν από το Stonehenge. Το αντικείμενο φυλάσσεται από ένοπλη αστυνομία, καθώς οι τουρκικές αρχές ερευνούν την πιθανή προέλευσή του.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την Κυριακή ότι δυνάμεις της χωροφυλακής έψαχναν στοιχεία εξετάζοντας πλάνα κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης της περιοχής και έκαναν έρευνες σε οχήματα που εικάζεται ότι μπορούσαν να μεταφέρουν τον μονόλιθο.

Ο μονόλιθος που εμφανίστηκε στην Τουρκία δεν είναι ο πρώτος. Τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες έχουν εμφανιστεί και άλλοι μυστηριώδεις μονόλιθοι και μάλιστα, μερικοί έχουν εξαφανιστεί. Ο πρώτος εμφανίστηκε στην έρημο της Γιούτα τον Νοέμβριο και ακολούθησαν άλλοι στις ΗΠΑ, την Κολομβία, τη Ρουμανία και τις Κάτω Χώρες.

Τον Δεκέμβριο, ένας άλλος μονόλιθος εμφανίστηκε στην κορυφή ενός λόφου στο Γκλάστονμπερι στη Μ. Βρετανία ο οποίος έφερε την επιγραφή «Not Banksy». Αργότερα τον ίδιο μήνα, εντοπίστηκε ένας άλλος μονόλιθος σε θεματικό πάρκο στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.

«Ξέρει κανείς τι είναι ή από πού προέρχεται; Εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε», έγραψαν οι υπεύθυνοι του πάρκου.

Οι θεωρίες ότι πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβονται καλλιτέχνες, εξωγήινοι ή στελέχη μάρκετινγκ, αφθονούν. Το γεγονός ότι κάποιοι μονόλιθοι εξαφανίστηκαν γρήγορα, έχει προκαλέσει πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευσή τους και την ταυτότητα τους.

Ορισμένοι έχουν αναφερθεί στην ομοιότητά του με το πρωτοποριακό έργο του Τζον ΜακΚράκεν, ενός Αμερικανού καλλιτέχνη που έζησε για λίγο στο Νέο Μεξικό και πέθανε το 2011. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του καλλιτέχνη έχουν δώσει αμφιλεγόμενες και αντιφατικές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Post», την ευθύνη για τον μονόλιθο στην Καλιφόρνια ανέλαβε μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, γνωστή ως The Most Famous Artist,η οποία μάλιστα προσφέρεται να φτιάξει και άλλους, για 45.000 δολάρια.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...