Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Με τον Ελληνισμό ενωμένο ξεκινά η Πενταμερής

Ενα σκληρό διπλωματικό πόκερ με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Αθήνα να επιδιώκει την ενίσχυση του συμμαχικού της μετώπου αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει την τακτική «μια στο καρφί και στο μια το πέταλο».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναλαμβάνει ακόμα μία πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, η οποία όπως εκτιμούν πολλοί ίσως να είναι η τελευταία, κατά την οποία η διεθνής κοινότητα θα επιδιώξει να οδηγήσει τα πράγματα σε ομοσπονδιακή λύση. Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Greentree της Νέας Υόρκης, η άτυπη διάσκεψη 5+1 (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία, ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκοκυπριακή κοινότητα συν την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Greentree είχαν πραγματοποιηθεί το 2011 και το 2012 οι συναντήσεις του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου, με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική -όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά την συνάντησή τους στη Λευκωσία- είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Παράλληλα τονίζεται πως το Κυπριακό αποτελεί ένα θέμα εθνικό. «Η λύση αποτελεί αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα και πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό. Η Αθήνα -όπως και η Λευκωσία- παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές άλλωστε, είναι το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ποια είναι για την Ελλάδα τα βασικά χαρακτηριστικά μιας λύσης για το Κυπριακό;

Την ίδια ώρα σχετικά με το ποια κατεύθυνση ακολουθούν οι θέσεις της Ελλάδας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το editorial.gr, η πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρεί ως μόνη βιώσιμη λύση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα Κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το ίδιο πνεύμα απηχεί και το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες, είναι το πολύτιμο αποτέλεσμα μιας πολυετούς, επίπονης διαπραγματευτικής προσπάθειας που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν τέλος ότι: «η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο Κρατών είναι -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- είναι ανεδαφική θέση και εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Την απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όσοι μιλούν για δύο Κράτη δεν ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο Κράτος», ήταν τα λόγια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από λίγες ημέρες. Συνεπώς, η Άγκυρα και ο κ. Tatar θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών αυτών ορίων».

Τ.Π.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...