Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σακελλαροπούλου-Παυλόπουλου: Το mail που άναψε το φιτίλι

Mια «βουβή» κόντρα έχει ξεκινήσει μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προκατόχου της Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία ναι μεν στις κοινωνικές εκδηλώσεις δεν γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά, αλλά όταν οι πλάτες γυρίσουν τα πράγματα αλλάζουν.

Ο 71χρονος Προκόπης Παυλόπουλος μετά από μια ακαδημαϊκή και πολιτική σταδιοδρομία αναδείχθηκε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στις 18 Φεβρουαρίου 2015 ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 233 ψήφους. Στις 13 Μαρτίου 2015 ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του διαδεχόμενος τον Κάρολο Παπούλια. Από την άλλη πλευρά, η 56χρονη κυρία Σακελλαροπούλου εξελέγη ΠτΔ με 261 ψήφους (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.) και ορκίστηκε τη 13η Μαρτίου 2020.

Λίγο πριν (27/1/2020) είχε υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόεδρος του ΣτΕ τοποθετήθηκε τη 17η Οκτωβρίου 2018 μετά από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έκανε αρκετές μεταρρυθμίσεις στο έμψυχο αλλά και άψυχο υλικό του Προεδρικού Μεγάρου. Ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνθηκε άμα τη εμφανίσει διαρροών στον Τύπο, με πλούσιο μάλιστα φωτογραφικό υλικό, για τις εντός και εκτός Προεδρικού Μεγάρου μεταρρυθμίσεις. Εκτιμήθηκε, όπως διαφαίνεται, ότι οι διαρροές έγιναν από συγκεκριμένα πρόσωπα του προκατόχου της.

Μάλιστα, πρόβλημα που εντοπίστηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) της ΠτΔ αποδόθηκε στο γεγονός ότι δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυρίας Σακελλαροπούλου και παρέμεναν εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της.

Αρχικά διεξήχθη προφορική έρευνα και επικεντρώθηκαν οι ευθύνες σε δύο υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν η τέως ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Παυλόπουλου και ο δεύτερος ένας απλός υπάλληλος, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της ΠτΔ Ηλίας Νάτσιος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ. Προηγουμένως, όμως, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ. Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο μεταξύ, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διεξήχθη έλεγχος στον σκληρό δίσκο και στα ηλεκτρονικά μηνύματα του υπολογιστή της γραμματέως. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό, εκτός του ότι ελάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στέρηση αποδοχών και στον υπεύθυνο ηλεκτρονικών συστημάτων

Αφορμή όμως για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας ήταν ότι η γραμματέας του κ. Παυλόπουλου από το γραφείο της στην Προεδρία έστειλε σε φιλικό της πρόσωπο email με δημοσίευμα το οποίο περιείχε ειρωνικό σχόλιο για την κυρία Σακελλαροπούλου. Και το φιλικό αυτό πρόσωπο της απάντησε: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό email κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Ετσι, το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, της επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου της στέρησης αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο την ποινή της στέρησης αποδοχών 2 μηνών.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. Η ίδια αποποιήθηκε την ευθύνη αυτή, λέγοντας ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα του πληροφορικάριου.

Τα ίδια «παραπτώματα» καταλογίστηκαν και στον πληροφορικάριο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.

Από την άλλη, η γραμματέας αποσπάστηκε στο νέο γραφείο του κ. Παυλόπουλου, το οποίο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενοικίασε προτού ακόμη λήξει η θητεία του, διαβλέποντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε την πρόθεση να προτείνει την ανανέωση της θητείας του στην Ηρώδου Αττικού.

Οπως είναι γνωστό, ο ΠτΔ μετά τη λήξη της θητείας του έχει τη δυνατότητα να απασχολεί στο προσωπικό του πολιτικό γραφείο 4 άτομα με απόσπαση. Φυσικά, η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει τόσο την Ποινική όσο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...