27/02/2021

Ξενοδοχεία & καταλύματα: Έως 5.000 ευρώ η επιδότηση με αναδρομική ισχύ για θερμάστρες εξωτερικού χώρου

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα μπορούν να ενταχθούν, πλέον, στην ανοικτή για υποβολή αιτήσεων δράση του ΕΣΠΑ, η οποία επιχορηγεί επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, έπειτα από τροποποιητική απόφαση που υπέγραψε, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ειδικότερα, με τα νέα δεδομένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που δραστηριοποιούνται σε έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

* 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

* 56.29.20: Υπηρεσίες καντίνας

* 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών

* 55.10: Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

* 55.20: Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

Στους δικαιούχους ενίσχυσης περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ των παραπάνω υποκατηγοριών, εκτός των 55.20.12 (Υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες σε ιδιοκτησίες χρονομεριστικής μίσθωσης) και 55.20.19 (Αλλες υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, χωρίς καθημερινή καθαριότητα).

Υπενθυμίζεται πως η δράση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ έκαστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο/τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Η δε ενίσχυση έχει αναδρομική ισχύ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως καλύπτεται η προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως την 4η Μαρτίου 2021, στις 5 μ.μ., ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: https://heating-devices.mindev.gov.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.