25/02/2021

Μητσοτάκης στο Reuters: Ευτυχώς που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν για τα εμβόλια και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά

Της απόφασης να γίνει ο συντονισμός για τις αγορές εμβολίων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, εάν διαπραγματεύονταν από μόνες τους τις συμφωνίες.

Η Κομισιόν -και δη, η πρόεδρός, της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της στη στρατηγική των εμβολίων και την επιζήμια διαμάχη με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για το συμβόλαιο προμηθειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο Reuters, η αρχή των κεντροποιημένων αγορών εμβολίων είναι η σωστή.

«Μπορώ να σας πω ότι, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλουμε να διαπραγματευόμαστε με τις μεγάλες φαρμακευτικές» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε ως σύνολο. Ωστόσο, υπάρχουν επιπλοκές και ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να λάβει τον αριθμό των δόσεων που θα λάβει τώρα χωρίς κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό και πως το ίδιο πιθανότατα θα συνέβαινε και σε άλλες μικρές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία, ή ακόμη και μεγαλύτερες, όπως η Ιταλία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.