Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Συνεχείς πρωτοβουλίες για μείωση επιπτώσεων της ακρίβειας – Κανένας λόγος ανησυχίας για την οικονομία, μετά τον θάνατο Ραϊσί

Στην ακρίβεια και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμησή της αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Για τα ηλεκτικά λεωφορεία, το YouthPass, τον τουρισμό αλλά και το Ψηφιακό Σχολείο μίλησε εστιάζοντας στα οφέλη για τους μαθητές.

«Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες» μετά τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί και τους φόβους για αύξηση των τιμών τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:

«Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για να μειώσει τις επιπτώσεις του και να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Αυξάνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώνουμε φόρους, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα που συγκρατούν ή μειώνουν σταδιακά τις τιμές στο ράφι και, φυσικά, η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους. Ήδη μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 19 εκ. ευρώ.

Ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε- πρώτος από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες – ο Πρωθυπουργός. Το Σάββατο, όπως είχε προαναγγείλει, απέστειλε επιστολή για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών σε επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία.

Στην επιστολή αναδεικνύεται η ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Η συλλογική δύναμη της ευρωπαϊκής ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν συλλογικά διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε με την επιστολή του την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες.

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός παρέστη στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα, επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη και μίλησε σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά, στη διάρκεια της τετραετίας, προβλέπεται η προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με απόσυρση αντίστοιχου πλήθους παλαιών. Στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού προχωράει η προμήθεια συνολικά 550 λεωφορείων, ενώ πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμα 700.

Ήδη από το Σάββατο, ξεκίνησαν στην Αθήνα, τα δρομολόγια των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.

140 ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν ενσωματωθεί στο συγκοινωνιακό έργο της Πρωτεύουσας. Εξ’ αυτών, τα 46 πρώτα λεωφορεία ξεκίνησαν το Σάββατο να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Πρόκειται για σύγχρονα λεωφορεία, με χαμηλότερο αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές επιπτώσεις και τις περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, καταφέραμε να προμηθευτούμε καινούρια λεωφορεία μετά το 2007, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον έχουμε χτίσει ξανά την τεχνογνωσία που απαιτείται για το πλάνο προμηθειών και τους επόμενους διαγωνισμούς που έρχονται, με μακροπρόθεσμο στόχο την ανανέωση του συνόλου του στόλου των λεωφορείων.

Οι αστικές συγκοινωνίες εκσυγχρονίζονται, οφείλουμε, όμως, να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, πάντα σεβόμενοι τον επιβάτη και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε.

Παρουσία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου».

Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σταδιακά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Η πιλοτική εφαρμογή του Ψηφιακού Σχολείου ξεκινά από τη φετινή χρονιά και οι πρώτες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

  • Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου
  • Ψηφιακό Φροντιστήριο για την Γ’ Λυκείου που θα περιλαμβάνει ζωντανά μαθήματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2024
  • Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια ίδρυσης σχολείου, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο 2024
  • Ψηφιακή εφαρμογή για γονείς, η οποία θα αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων και κηδεμόνων και σχολείου.
  • Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης
  • Υλικό διαδραστικών πινάκων για εμπλουτισμό του μαθήματος

Στόχος είναι το Ψηφιακό Σχολείο να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς την δια ζώσης διδασκαλία, την οποία δεν υποκαθιστά και να συμβάλει στην μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους μαθητές μας, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δίνει τα απαραίτητα εφόδια σε κάθε μαθητή που θα το χρησιμοποιήσει όπου κι αν βρίσκεται, μειώνοντας έτσι τις ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων, δίνοντας στα δημόσια σχολεία ακόμα περισσότερα εργαλεία για να μην υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα ιδιωτικά, φέρνοντας έτσι την ελληνική εκπαίδευση ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη.

Πάνω από 145.000 νέοι 18 και 19 ετών, θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Οι νέοι 18 χρονών που υπέβαλαν την αίτηση ξεπερνούν τους 69.000 με το κόστος της ενίσχυσης να ανέρχεται για εκείνους σε 10,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, αυτοδίκαια λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση οι νέοι 19 ετών που είχαν κάνει ήδη αίτηση κατά το προηγούμενο έτος και οι αιτήσεις τους ανέρχονται σε σχεδόν 76.000 με τη συνολική ενίσχυση να φθάνει στο ποσό των 11,3 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, έως το τέλος του 2023, περίπου 140.000 νέοι έλαβαν ενισχύσεις που έφθασαν συνολικά σχεδόν στο ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ήδη εστάλησαν τα πρώτα sms για την διενέργεια Τεστ ΠΑΠ σε σχεδόν 120.000 γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV.

Για τον λόγο αυτό έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται η νόσος τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες από 21 έως 65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες.

Συνολικά, υπενθυμίζεται, πως από το Ταμείο Ανάκαμψης 2,1 δις ευρώ κατευθύνονται στον τομέα της Υγείας όπως σε προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα θα τρέξουν 5 ακόμη προγράμματα, παιδικών κατασκηνώσεων, διάθεσης εισιτηρίων για θέατρο, παροχής δωρεάν βιβλίων και χορήγησης ποσού από 1.000 έως 700 ευρώ στις μητέρες αγρότισσες με 3 ή και περισσότερα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων υπερβαίνει τις 125.000 και ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες – αγρότισσες, ενώ μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β. Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου.

Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας η οποία φτάνει έως και 11 ημέρες.

Για τον ‘Εβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων όπως ίσχυε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Πιστώθηκε την Παρασκευή στους λογαριασμούς πάνω από 1.600 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 5,7εκ. ευρώ.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό των 26,1 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Στις 19:00, σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

Αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Δυτική Μακεδονία.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Eurelectric Power Summit της ΔΕΗ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (6 μ.μ. – 7 μ.μ.), ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Άρβης από την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (1/6) στην Κρήτη. Το μικρό αγόρι ηλικίας 6-7...

LIFESTYLE

«Τα πράγματα τα οποία δεν ολοκληρώνονται έτσι όπως πρέπει και δεν τα βλέπεις να κινούνται έτσι όπως πρέπει, οφείλεις να μην τα πιέζεις», είπε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ της πατρίδας του και δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που οι Πειραιώτες κατέκτησαν το UEFA Conference...