Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης για την ακρίβεια: Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση

Για τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια αλλά και την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου μίλησε στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Νewsroom» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος εστίασε στο εισόδημα των πολιτών λέγοντας ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση στην ακρίβεια». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο Πασχαλινό καλάθι αλλά και το «καλάθι του νονού» ως δύο από τα μέτρα που θα βοηθήσουν στις αγορές τους τους πολίτες.

«Προσπαθούμε με τα μόνιμα μέτρα σταθερής αύξησης και ενίσχυσης του εισοδήματος να ενισχύσουμε (σ.σ. το εισόδημα) ταυτόχρονα με έναν εξορθολογισμό και καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια της πολιτείας για έλεγχο της αγοράς βοηθάνε πλέον και οι καταναλωτές με τις καταγγελίες που κάνουν.

Τι είπε για την Θεσσαλία και το master plan

«Η προσοχή μας ήταν στραμμένη στη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες και λόγω των καταστροφών. Φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους Γιώργο και Στέλλα Παπαμιχαήλ επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο των υποδομών θα παρουσιάσει για τη Θεσσαλία το σύνολο όλων των έργων που θα εκκινήσει σε κάθε περιφέρεια».

Και όπως τόνισε πρόκειται για έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο και την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. «Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα φέρει εις πέρας και ένα μέρος του master plan, κυρίως ως προς τα αντιπλημμυρικά, αλλά όχι μόνο τις καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης προσθέτοντας ότι προχωράει και το πρόγραμμα κρατικής αρωγής και της ενίσχυσης των αγροτών για τις ζημιές που υπήρξαν.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού απάντησε ότι «η κυβέρνηση επανάφερε τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό κρατικό έλεγχο. Η αναδιοργάνωση που γίνεται στις ΔΕΗ, δηλαδή στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφορά κυρίως στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας γνωρίζουν τα προβλήματα που υπήρχαν κάνοντας λόγο για καλύτερη λειτουργία και έλεγχο του νερού και «εξορθολογισμό των τιμών προς όφελος του καταναλωτή». Αναφορικά με το αρδευτικό νερό δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χάνουμε νερό που είναι τόσο πολύτιμο.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια που παραμένει, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, τόνισε ότι υπάρχει μια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώθηκε και χθες από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s.

«Προφανώς ο κόσμος αυτό δεν το εισπράττει στο σύνολό του, γιατί όντως υπάρχουν εισαγόμενες κρίσεις και κυρίως για τον πληθωρισμό. Υπήρχαν και στρεβλώσεις από την πανδημία και κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά και η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-καταναλωτή θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε ταυτόχρονα με τη σταθερή πολιτική που έχουμε για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση και σε αυτή την κρίση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εύκολη ρητορική της αντιπολίτευσης όταν ερωτήθηκε για τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων. «Όταν η αντιπολίτευση προσέρχεται με τέτοιες προτάσεις, θα πρέπει να μας λένε κιόλας πόσο κοστολογημένες είναι και από πού θα τα πληρώσουν», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι με ενέργειες όπως το καλάθι του νονού, το καλάθι για το Πάσχα αλλά και τον έλεγχο των τιμών από το χωράφι μέχρι το ράφι θα υπάρξει έλεγχος της αγοράς για τον περιορισμό των ανατιμήσεων.

«Αυτό το οποίο πετυχαίνουμε αυτή τη στιγμή είναι ο ρυθμός αύξησης να μην είναι τόσο σημαντικός όσο ήταν πριν. Δεν λύνει το πρόβλημα. Εκεί όμως επιμένουμε πάρα πάρα πάρα πολύ και με ελέγχους» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Προσπαθούμε με τα μόνιμα μέτρα σταθερής αύξησης και ενίσχυσης του εισοδήματος να ενισχύσουμε και ταυτόχρονα με έναν εξορθολογισμό και καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς. Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή τη στιγμή.
Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή στιγμή κάθε μέρα εμπλουτίζουμε και με νέες πρακτικές, ηλεκτρονικές και σε επίπεδο ελέγχων ελέγχων της αγοράς, να βοηθήσουμε τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης έθεσε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης. Ο ίδιος...

LIFESTYLE

Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις” υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση 12,2% εμφάνισε η διακίνηση επιβατών και 6,4% η κίνηση αεροσκαφών στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...