Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση υποκλοπών: Το ΣτΕ δικαίωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη

Με απόφασή του το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των επικοινωνιών οφείλει να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και έβαζε φρένο στην ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η τροπολογία αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας κάτι που δε δικαιολογείται στο κράτος δικαίου και παραβιάζει το Σύνταγμα και τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί ενώπιον του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ.

Ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση ο νόμος του ’21 κι εμείς αναγνωρίσαμε ότι ήταν προβληματικός. Άλλαξε ο νόμος το 2022, θέσαμε αυστηρές προϋποθέσεις εμπλοκής της ίδιας της Βουλής κι άλλαξε τελείως το πλαίσιο της νόμιμης επισύνδεσης».

«Η απόφαση του ΣτΕ ήταν νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»
«Χθες η απόφαση αυτή ήταν μία μικρή νίκη της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, που έχει καταπατήσει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ», υπογράμμισε ο Γιώργος Καραμέρος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε: «Το Predator με αποφάσεις του υπουργείου Εξωτερικών εξήχθη και σε τρίτες χώρες, δηλαδή ήταν τόσο επιτυχημένο εδώ που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης που το έστειλε και σε τρίτες χώρες».

«Ο κόσμος ακούει υποκλοπές και νομίζει ότι ακούγανε τα τηλέφωνα. Όχι, μέσα από τα smartphone έβλεπαν τις κρεβατοκάμαρες και τις προσωπικές στιγμές των πολιτικών τους αντιπάλων. Κι αυτό θα συνοδεύει σαν πολιτική στάμπα τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Καραμέρος.

«Είναι απόφαση – σταθμός και τιμή για το κράτος δικαίου»
Ο Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος ευρωβουλετής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τη απόφαση του ΣτΕ ως «κόλαφο σε βάρος των παρακρατικών μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια» και συνέχισε λέγοντας «είναι μια απόφαση – σταθμός και τιμή για το κράτος δικαίου στην χώρα κι αποδεικνύεται ότι στο τέλος παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της κυβέρνησης να υπάρξουν εξωθεσμικές και κοινοβουλευτικές αλχημείες άλλου τύπου, τα πράγματα παίρνουν τον σωστό δρόμο».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Δευτέρα θα πάει στην ΑΔΑΕ, ελπίζω να μην χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η καινούργια σύνθεση της – που επέβαλλε η ΝΔ σε συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο – έτσι ώστε πιθανά να πουν στον κ. Ανδρουλάκη ότι η ολομέλεια αποφάσισε να μην σε ενημερώσει», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι οδηγοί που σύμφωνα με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως και εκείνοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...