Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί διαξιφισμοί για Τέμπη – Mεταρρυθμίσεις, κράτος δικαίου, κατώτατος στην ανασκόπηση Μητσοτάκη, διπλές εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ζητά ο Κασσελάκης

Στην πρόταση δυσπιστίας για την τραγωδία των Τεμπών, που απέρριψε η Βουλή, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση με την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, κάνοντας λόγο για «πολιτική τυμβωρυχία του τραγικού δυστυχήματος και τερατολογίες» από την αντιπολίτευση.

«Είναι θλιβερό ότι η αντιπολίτευση καταφέρνει να συνασπιστεί μόνο πίσω από τερατολογίες και όχι γύρω από μια θετική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι και το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αποφασίσει εκείνη. Ξαναλέω, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες» επισημαίνει.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500, έως το 2027, ενώ κάνει ειδική αναφορά στις πολύκροτες δίκες, για τις οποίες είχαμε ετυμηγορία αυτή την εβδομάδα.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, όμως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες, αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θα ισχύουν και μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού. Η απόφαση για νέα αύξηση στον κατώτατο είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας» σημειώνει σχετικά.

Σε πρώτο πλάνο για τον ίδιο βρίσκεται και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα απορροφά για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων το 10% των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη! Είναι μία ακόμη απόδειξη της βούλησής μας να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην πολιτική προστασία, στον φορολογικό μηχανισμό» είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα που επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ, η οποία προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα.

Με αφορμή δικαστικές υποθέσεις που έχουν ταράξει το πανελλήνιο εστιάζει στο ποιος ενδιαφέρεται στην πράξη για το κράτος δικαίου.

«Όσοι ασχημονούν κατά του κράτους δικαίου και σπέρνουν τον σπόρο της αμφιβολίας στη δίκαιη οργή των πολιτών για υποθέσεις που μας πονάνε όλους, ας σωπάσουν. Και οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ποιος εργάζεται για την κάθαρση και ποιος για τη συσκότιση. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Τα fake news που συνειδητά διακίνησαν πάλι κάποιοι περί «ΝΔ και κάλυψης βιαστών» με αφορμή μια εισαγγελική πρόταση είναι αισχρά» τόνισε.

Ειδική αναφορά κάνει και στην επαναλειτουργία του κλειστού προπονητήριου στίβου του ΟΑΚΑ, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί και έγινε υπερσύγχρονο. «Ήταν χρέος να το κάνουμε πράξη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Νέοι πολιτικοί διαξιφισμοί για τα Τέμπη

Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών.

Σε αποτίμηση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή προχωρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξαπολύοντας πυρά προς την αντιπολίτευση, αποδίδοντάς της “ξεδιάντροπα ψέματα”. Η πρόταση δυσπιστίας έφερε τον πρωθυπουργό ν` απολογηθεί, αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης που απελπισμένα προσπάθησε η αντιπολίτευση, να συντηρήσει κατέρρευσε. […] Όλοι στις ομιλίες μας – και ο Πρωθυπουργός κλείνοντας – θέσαμε πάρα πολλές φορές και επίμονα το ερώτημα προς την αντιπολίτευση: Γιατί δεν διατυπώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες» αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έλαβε την εμπιστοσύνη των βουλευτών της, αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η πρόταση δυσπιστίας έφερε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να απολογηθεί, κυρίως για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Πίεση στην ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση των ηχητικών συνομιλιών το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών προανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η δικαιοσύνη είναι ασύλληπτη (…) Η παρουσία του πρωθυπουργού τις προάλλες στη Βουλή είναι καταλυτική γιατί μπήκαν σε μια σειρά τα γκρίζα σημεία -αν έγιναν ή δεν έγιναν παρεμβάσεις στο χώρο» τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί στην συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με την δέσμευση ότι ο κύριος Καραμανλής θα οδηγηθεί έτσι κι αλλιώς στη δικαιοσύνη? Αν αισθάνεται ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι όλα έγιναν υποδειγματικά μπορεί να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη και να κριθεί εκεί» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

«Ότι υπάρχει μονταζιέρα έχει αποδειχθεί. Δε χρειάζεται να κάνουμε έρευνα για αυτό. Το ζήτημα είναι ποιος το έκανε. Και ο σκοπός έχει αποδειχθεί πολιτικά. Ήταν για να εκπληρώσει το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές, ότι ο μόνος ο οποίος φταίει είναι ο σταθμάρχης» ανέφερε ο γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Μήνυμα μαχητικής αντιπολίτευσης έστειλε από την Κύπρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας στήριξη στις ευρωκάλπες. «Μόνο αν συναντηθεί ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα και στις κάλπες θα γίνει πραγματικά επικίνδυνη (…) Σε αυτούς που με την πολιτική τους οδηγούν ακόμα και σε εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών και στη συνέχεια τα συγκαλύπτουν» ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο έγκλημα των Τεμπών επιμένει να υπερασπίζεται την δική του «αλήθεια». Οφείλω να του υπενθυμίσω ότι η «αλήθεια» του είναι πάντοτε «υποκειμενική» και ψεύτικη, ενώ η πραγματικότητα όχι» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Νέα κόντρα για δημοσίευμα

Νέα κύκλο αντιπαράθεσης προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», σύμφωνα με το οποίο η σύζυγος του πρωθυπουργού απέστειλε SMS στον Βαγγέλη Μαρινάκη καλώντας σε εκεχειρία, με την κυβέρνηση να αντιδρά έντονα και την πλευρά του επιχειρηματία να διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται.

Για αισχρά ψεύδη που ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή της χυδαιότητας κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαψεύδοντας το δημοσίευμα.

«Έχοντας εξαντλήσει, πλέον, κάθε μέθοδο που έχουν επιστρατεύσει, τώρα στρέφονται, για μία ακόμη φορά, κατά της συζύγου του Πρωθυπουργού (…) Λησμονούν ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αμετανόητοι, επιμένουν στη λάσπη, στη συκοφαντία και μάλιστα δε διστάζουν να ακολουθήσουν και πάλι την πιο ανήθικη τακτική, που είναι η στοχοποίηση συζύγων και οικογενειών» αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης.

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σχετικά: «Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν είπε κουβέντα για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για το αν υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και κατευνασμού του επιχειρηματία (…) Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται εκτεθειμένοι και υπόλογοι λόγω του αδιανόητου τρόπου με τον οποίο λειτουργούν ως “παραμάγαζο εξουσίας”».

«Μετά από την παρέλευση τριών εικοσιτετραώρων από την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα μας απαντήσει για την ταμπακιέρα; Πήγαν ή όχι να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα οικονομικά συμφέροντα;» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Μια κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από “ΚΟΠΤΟ-ΡΑΠΤΙ-ΚΗ” είναι μια κυβέρνηση κουρελού» σημειώνει το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

Το περιβάλλον του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη διαψεύδει το δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από του περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη, διαψεύδεται κατηγορηματικά το δημοσίευμα της “Εστίας” το οποίο θεωρεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας και δηλώνει κατηγορηματικά πως τέτοιο μήνυμα ούτε εστάλη ούτε υπήρχε οικειότητα για να σταλεί.

Σε διάψευση προχωρούν τα πρόσωπα που το δημοσίευμα αναφέρει ως εκείνα που είδαν τα όσα επικαλείται.

«Διαβάζω με έκπληξη για πράγματα που υποτίθεται ότι διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια μου, τα οποία όμως ουδέποτε έχουν συμβεί. […] Επειδή, λοιπόν, ήμουν πράγματι παρών, ενημερώνω ότι δεν έχω διαβάσει πιο μεγάλο ψέμα» τονίζει ο πρόεδρος του One Channel, Διονύσης Παναγιωτάκης.

Για υπαγορευμένη αθλιότητα κάνει λόγο ο εκδότης του iefimerida Χρήστος Ράπτης, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Συνέντευξη Στ. Κασσελάκη εφ’ όλης

Πρόσκληση στον προοδευτικό κόσμο να ενεργοποιηθεί και να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, στρέφοντας τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στην τραγωδία των Τεμπων και στα κρισιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Κάθε φορά που θέλουν αποφύγουν ένα ζήτημα είναι δεν ντρέπεσαι δεν ντρέπεστε να λέτε ότι παρακολουθώ τον υπουργό μου πάντα είναι αυτή η στρατηγική πετώ την μπάλα στην εξέδρα προφανώς αυτό του έχει πει ο κύριος Γκρίνμπεργκ ότι επειδή φοράει γραβάτα και μιλάει στο εξωτερικό ότι αποκλείεται να κάνει κάτι τέτοιο στο εσωτερικό της χώρας ΚΑΤ η κοινωνία βράζει από αυτό το έγκλημα και τι συγκάλυψη» ανέφερε.

Ο κ. Κασσελακης τόνισε πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη θετική ψήφο των πολιτών και όχι απλώς αρνητική στη ΝΔ και δήλωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει την πρωθυπουργία.

«Εννοειται.. έχουμε και ικανότατα τους βουλευτές και ικανότατος επιστήμονες στα think tanks. Δεν θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ απλά να πάρει μία ψηφο αρνητικη στη ΝΔ, θέλω να ακούσει ο κόσμος το πρόγραμμά μας (…) και να μας εμπιστευτεί. Θέλουμε θετική ψήφο.

Ο Στέφανος Κασσελακης επέμεινε σε διπλές εκλογές και τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος ελέχγος από διεθνείς παρατηρητές επειδή είναι η πρώτη φορά που το αδιάβλητο δεν είναι δεδομένο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε λοιπόν ότι έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων του εξωτερικού ποιος σκέφτεται ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων τό εσωτερικού πως ξέρουμε ότι δεν έχουν δοθεί αυτά τα δεδομένα σε εταιρείες για να κάνουν το micro targeting στοχευμένη πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό – Μπορεί να εγγυηθεί ο κύριος μητσοτάκης ότι δεν έχουν έργα δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού;».

Η συζήτηση στράφηκε και στη στρατιωτική θητεία του, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά αν έκανε αγγαρείες:

Αγγαρεία έκανα, μαγειρεία λάντζα. Χάρηκα τη συναναστροφή είναι καλά παιδιά δικαιούνται να ονειρευτούν και να διαβρέψουν (…) Έχω υποσχεθεί κάτι στο θάλαμό μου 2Α11.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για μείωση των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο αμυντικός εξοπλισμός που έχουμε χρυσοπληρώσει, όπως είπε, «είναι την άμυνα της χώρα μας».

Ερωτηθεις για τη σχέση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι είναι καλύτερη από ποτέ και ότι υπήρξε επικοινωνία και ευχές για τα γενέθλια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...