Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο – Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη στα Τέμπη

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη, διαλύοντας μύθους και συνωμοσίες ενώ έστειλε και ξεκάθαρα μηνύματα σε όσα παράκεντρα επιδιώκουν να κυβερνήσουν κρυπτόμενα.

«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που χάσαμε.  Από όλους μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

«Ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν… Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και εκείνο το βράδυ, διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος. Αυτά λέω και σήμερα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι, όταν στην επέτειο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και εμείς το 2019, δεν το κάναμε. Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι, είμαι εδώ. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα παρών όταν χρειάστηκε. Στον τόπο του δυστυχήματος, σε αυτή την αίθουσα, απουσίασα μόνο από την εξέταση των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής γιατί, το λόγο για την υπόθεση δε μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αυτό έκανα πάντα».

Για τον τρόπο που επιχειρηματολόγησε η αντιπολίτευση είπε: «Εισάγατε στην προπαγάνδα σας, ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να φανεί τάχα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ενσυναίσθηση. Σεβαστείτε τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον στα θεωρεία.
Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όσο θα έπρεπε για την τραγωδία. Πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν τα πιο απίθανα σενάρια συνωμοσίας».

Για το δημοσίευμα του «Βήματος» απάντησε: «Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξαρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει αυτό το δεδομένο; Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Ε, δε ντρέπεστε;. Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος στιγμή και αυτό έγινε. Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος να πιστεύει ότι εάν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του ο σταθμάρχης, όπως την κάνουν εκατοντάδες άλλοι, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα;»

Για το «μπάζωμα» στα Τέμπη: «Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πώς θα σηκώσουν τα βαγόνια για να βρουν ποιοι είναι από κάτω!. Οι θεωρίες περί ξυλολίου, εννοείτε ότι ήταν σχέδιο της κυβέρνησης που έσπευσε να το συγκαλύψει. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη! Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω την αλήθεια» είπε φορτισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο πραγματογνώμονας της δικαιοσύνης λέει ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει».

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας είπε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε, πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή. Δεν σέβεστε τον πατέρα και την μητέρα του και λέτε τόσα ψέμματα».

Για την σύμβαση 717 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Απευθύνομαι σε μία κοινωνία που έχει δηλητηριαστεί από αυτές τις θεωρίες. Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή. Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες. Για την 717 πόσες παρατάσεις έδωσε ο κύριος Σπίρτζης; 6… Αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Τη σπάσατε σε 2 κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μια σύμβαση με προβλήματα… Η απόφαση του υπουργείου ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα. Αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο. Δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς για την 717 όταν αυτό έπρεπε να ήταν έτοιμο το 2016».

Για την Ευρωπαία εισαγγελέα τόνισε:  «Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να απασχολεί την Ευρωπαία εισαγγελέα είναι τα κονδύλια της 717. Αντιφάσκει, γιατί αν δεν είχε προχωρήσει η 717, δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Από όλα όσα έχει πει, πήρε την απάντησή της από τον Άρειο Πάγο για όσα αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μία ανοιχτή υπόθεση. Έχει ξεπεράσει το όριο των αρμοδιοτήτων της. Εδώ υποψήφιός σας είπε να τη φέρουμε να ρίξει την κυβέρνηση».

Για το αίτημα ποινικών ευθυνών που ζητά η αντιπολίτευση για τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Μητσοτάκης είπε:  «Πάμε σε άλλο ζήτημα, που δεν το λέτε ανοιχτά. Εννοείτε ότι υπουργοί βαρύνονται για τον θάνατο ανθρώπων. Για την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ο υπουργός αμέσως. Για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική θα πρέπει να τεκμηριώσετε. Αλλά το “πάμε να βάλουμε κάποιον φυλακή” δεν έχει να κάνει με το πραγματικό κράτος δικαίου.

Το Πάτρα – Πύργος έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετήσετε τον Καλογρίτσα. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε έναν δρόμο καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας Η απάντηση είναι όχι. Όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε, πως αν είχαμε το 112 θα είχανε σωθεί ζωές. Ζητήσαμε εμείς ποτέ κάτι για τον κ. Παππά που δεν είχε υλοποιήσει το 112;

Για το άρθρο 86. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με λίγους ακόμη είχαμε καταθέσει πρόταση να πάψει να υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία. Εμείς δε μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό! Δεν το κάνατε εσείς».

Για τα έργα που έχουν γίνει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχετε πει κουβέντα για το πώς θα γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή. Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε ακόμη από το σημείο που θα έπρεπε να είμαστε. Αυτή τη στιγμή μόλις το 12% των ευρωπαϊκών τρένων έχει όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Στο 88% δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα και τα τρένα δεν τρακάρουν κάθε μέρα γιατί ο κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν παλιά βαθιά προβληματικές. Όλα αυτά εξορθολογίζονται, είναι μεγάλο έργο που οφείλουμε να το φέρουμε εις πέρας.». 

Για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη και το τι την προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενώ για τα Τέμπη πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, κάνετε πρόταση δυσπιστίας με όχημα έναν παραπλανητικό τίτλο εφημερίδας… Ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται, αφού η κρατική τηλεόραση αποκάλυψε ότι ο σταθμάρχης μιλούσε με 2 τρένα, από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε… Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά!  Κάνατε αυτή την κίνηση με έναν και μοναδικό στόχο. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Εσείς κ. Ανδρουλάκη εμποδίζετε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Εσείς προσβάλλετε το εθνικό πένθος. Είναι παράξενο εισηγητής για το κράτος δικαίου  να είναι ο κ. Παππάς με 13-0 καταδικασμένος. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος. Κύριε Ανδρουλάκη, δικοί σας ευρωβουλευτές ήταν που ζήτησαν να διακοπεί η χρηματοδότηση. Το πρώτο είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση κατέθεσε αυτό το κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο κ. Αλιβιζάτος με άρθρο του στην Καθημερινή σας αποκάλεσε αφελή και ανιστόρητο κύριε Ανδρουλάκη».

Για τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για διεθνείς επιτηρητές στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Αλιβιζάτος έγραψε επίσης ότι προηγούμαστε στην ποιότητα των εκλογών. Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών ο κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης, ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους. Η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα λέει και μια διαφορετική σαχλαμάρα. Θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία».

Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:  «Κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις… Η Ελλάδα δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του. Θέλουμε να τα αλλάξουμε… Δε θα συγκυβερνήσω με κανέναν παράκεντρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων».

Για τις Ευρωεκλογές και τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης είπε: «Κάποιοι θέλετε να προβάλετε μία εικόνα αστάθειας. Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε να καθιερώσει τα εθνικά μας σύνορα ως ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, εφερε 36 δις. Στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Η Βουλή θα απαντήσει θεσμικά καταψηφίζοντας μία απαράδεκτη και άκαιρη πρόταση δυσπιστίας. Μείνανε 75 ημέρες για τις Ευρωεκλογές. Κοντός ψαλμός. Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμα σε όσους θέλουν να κάνουν κακό στη χώρα. Οι πολίτες θα στείλουν στις ευρωεκλογές το δικό τους μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το μεγαλύτερο στοίχημα του πολιτισμού είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν χωρίς να το ξαναζούμε.  Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα το τι έγινε στο δυστύχημα και το τι θα κάνουμε. Σας ζητώ να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας και να υπερψηφίσετε μία κυβέρνηση που θέλει να πηγαίνει τη χώρα σταθερά μπροστά».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε όσα είπε ο Πρωθυπουργός

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....