Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Σπυρόπουλος για πρόταση δυσπιστίας: Είχαμε τη θεσμική υποχρέωση μετά απ’ όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα Τέμπη

Για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μίλησε ο γραμματέας την Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στην εκπομπή «NEWSROOM» του ΕΡΤNews.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα δικαίωμα που έχει η αντιπολίτευση και ένα προνόμιο να το ασκήσει απέναντι στην κυβέρνηση, όταν θεωρεί ότι συντρέχουν οι λόγοι έτσι ώστε να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για τα πεπραγμένα για ένα σημαντικό θέμα.

Και νομίζω ότι η τραγωδία των Τεμπών, ήταν ένα τέτοιο θέμα που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά τα σημαντικά ερωτήματα. Για ποιο λόγο, δηλαδή, φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία», επισημαίνει ο γραμματέας την Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το ποιοι είναι οι λόγοι που το ΠΑΣΟΚ υπέβαλεπρόταση δυσπιστίας ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι «εμείς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουμε πρόσβαση στη δικογραφία. Δεν έχουμε πρόσβαση στα ηχητικά ντοκουμέντα. Γιατί μας λένε, γιατί φέρατε ένα ζήτημα το οποίο το ξέρουμε πολύ καιρό πριν.

Δόθηκαν παρανόμως τις πρώτες ώρες σε μέσα ενημέρωσης οι ηχητικές συνομιλίες, οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να βρίσκονται στην ανάκριση, θα έπρεπε να βρίσκονται στην Ελληνική Αστυνομία.

Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε σήμερα ποιος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τις πρώτες ώρες, εκεί που όλη η χώρα θρηνούσε, εκεί προσπαθούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο και πώς μπορούν δύο τρένα να συγκρουστούν με τέτοιον τρόπο και να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Είχε την ψυχραιμία να πάει να πάρει αυτό το υλικό, να το επεξεργαστεί, να το μοντάρει, να το κόψει, να το ράψει, να το φτιάξει όπως ήθελε, να το διακινήσει στα φιλικά μέσα, να το δώσει ακόμα και στην ΕΡΤ.

Και εν πάση περιπτώσει μας λέει κυβέρνηση ότι γνώριζε ότι υπήρχαν διάφορες συνομιλίες που είχαν δοθεί εδώ και ένα χρόνο. Έχει κάνει κάποια ενέργεια για να μάθουμε ποιος πραγματικά πήγε και πήρε αυτά τα καταγραφικά. Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Για να πούμε και τα άλλα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτόν τον ένα χρόνο. Στη συνέχεια υπήρχαν οι ενέργειες στον χώρο του δυστυχήματος όσον αφορά το μπάζωμα της περιοχής, ότι χάθηκαν πολύ σημαντικές πληροφορίες, το οποίο δεν το λέω, δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν το λέει η αντιπολίτευση, το λένε οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες που όρισε η ίδια η κυβέρνηση και λέει ότι δυστυχώς λόγω των εργασιών που έγιναν στον χώρο χάθηκαν ουσιώδη στοιχεία.

Και καταλήγουμε λοιπόν σε μια εξεταστική επιτροπή, αφού πρώτα φυσικά δεν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή και η ουσία της πρότασής μας ποια ήταν; Ότι εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε έρευνες.Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός.

Εμείς πατήσαμε πάνω στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, η οποία έλεγε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για δύο συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και για δύο υπουργούς, τον κύριο Καραμανλή και δευτερευόντως τον κ. Σπίρτζη, όχι μόνο για οικονομικά αδικήματα, αυτό το κάνει η έρευνα.

Αυτό όμως συσχετίζεται το αποτέλεσμα αυτού του πορίσματος που έλεγε ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση το 717, ότι έπρεπε να μην υπάρχουν παρατάσεις στο έργο της τηλεδιοίκησης, έπρεπε να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση.

Έρχεται λοιπόν να ακουμπήσει πάνω το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που είπαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση δεν θα είχανε συγκρουστεί αυτά τα δύο τρένα ποτέ.

Άρα λοιπόν, εδώ συγκρούονται δύο λογικές. Η λογική της Νέας Δημοκρατίας ότι πρόκειται μόνο περί ανθρώπινου λάθους, η οποία χτίστηκε με τρόπο συγκεκριμένο από την πρώτη μέρα.

Γι’ αυτό και η πρόταση μομφής πάνω στα ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία παρουσίασαν συνομιλίες που στην ουσία οδηγούν την κοινή γνώμη να πάει στο ανθρώπινο λάθος και σε μια άποψη την οποία την έχουν καταθέσει όχι μόνο η Ευρωπαία εισαγγελέας, αλλά και αυτοί που γνωρίζουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και σου λέει είχαμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, έτσι ώστε να εφαρμόζονται στη χώρα με ευρωπαϊκά χρήματα, ένα σύστημα προηγμένο, το οποίο μας βοηθάει ακόμα κι αν υπάρχει μια ανθρώπινη παράλειψη. Τα δυο τρένα να σταματάνε και να μην συγκρούονται ποτέ».

Για τον λόγο που το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην πρόταση μομφής και αν περιμένει αυτό να έχει ως συνέπεια την ανατροπή της κυβέρνησης ο κ. Σπυρόπουλος απαντά ότι «εμείς δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα δραπετεύσει από την καρέκλα της εξουσίας.

Εμείς όμως είχαμε τη θεσμική υποχρέωση, απ’ όλα αυτά τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, να προχωρήσουμε στην πρόταση δυσπιστίας.

Γιατί πλέον για μια σειρά από γεγονότα, με κορωνίδα αυτού τα ζητήματα των Τεμπών και του τρομερού αυτού δυστυχήματος, υπάρχει υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης για μεγάλες υποθέσεις, για μεγάλα σκάνδαλα που οδηγούν στην ατιμωρησία στο τέλος αυτού του δρόμου.

Κι αυτό δεν το είδαμε μόνο στο ζήτημα των Τεμπών. Το είδαμε, παραδείγματος χάρη, στο ζήτημα των υποκλοπών πάλι υπήρχε ένα αόρατο χέρι, το οποίο έστησε ένα παρακράτος το οποίο παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Στη συνέχεια είχαμε τα e-mail της κυρίας Ασημακοπούλου, τα οποία ένα αόρατο χέρι τα πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα έδωσε στη Νέα Δημοκρατία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....