Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Έτοιμο το κείμενο από Ανδρουλάκη, το μεσημέρι η κατάθεσή του – Πυρετός τηλεφωνικών διαβουλεύσεων

Εν όψει ενός θερμού κοινοβουλευτικά τριημέρου βρίσκεται η χώρα, καθώς σε λίγες ώρες, σε δημόσια συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Θετική στάση κρατούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ εφόσον κατατεθεί υπέρ θα ταχθεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο θα την ερμηνεύσει με ένα δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής, ενώ θετική στάση αναμένεται να κρατήσει και η Ελληνική Λύση.

Εφόσον όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά, θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Απαιτείται αριθμός 50 υπογραφών, οπότε θεωρείται δεδομένο πως θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Το γάντι αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να σηκώσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης θα είναι αυτός ο οποίος θα σηκώσει το βάρος να δεχθεί την πρόταση μομφής και να απαντήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Αναμένεται το μεσημέρι να έχουμε το αίτημα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας και τότε να γίνει γνωστό το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχει ένα περιθώριο 48 ωρών. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσει αμέσως το απόγευμα ή μετά από δύο μέρες. Το βέβαιο είναι ότι η διάρκειά της θα πρέπει να είναι έως τρεις μέρες συζήτησης. Τρεις μέρες που το λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται να είναι μακρύς ο κατάλογος των ομιλητών, οπότε θα εξαντληθεί και το χρονικό όριο που προβλέπει ο κανονισμός και το Σύνταγμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να μετατρέψει αυτή την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Αντίθετα, θα επιλέξει να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

Έτοιμο το κείμενο της πρότασης Ανδρουλάκη – Τι περιλαμβάνει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει ετοιμάσει το κείμενο που θα κατατεθεί και αναμένεται να ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που θα υπογράψουν επίσης την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στο κείμενο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως και κάποιες παρατηρήσεις, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στο θέμα των υποκλοπών και της διαρροής των e-mail. Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο το οποίο θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 15:00 στην Ολομέλεια, κατά τη δεκάλεπτη ομιλία του, όπου θα παρουσιάσει το σκεπτικό της πρότασης μομφής.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπογράψουν αυτή την πρόταση μομφής. Γι αυτό γίνονται και αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ. Χαρίτση και Κωνσταντοπούλου. Πάντως το κείμενο θα το υπογράφουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια οι υπόλοιποι των άλλων κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....