Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα – Υπερψηφίστηκε σε α’ ανάγνωση- Την Τετάρτη στην Ολομέλεια – Την Πέμπτη η ψήφισή του

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι κυρίως η αυστηροποίηση των ποινών, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το τριμελές στο μονομελές πρωτοδικείο, τα αυστηρότερα κριτήρια για την ανασταλτική ποινή και η μη υποχρεωτική κλήτευση στο ακροατήριο μαρτύρων αστυνομικών και ανακριτικών υπαλλήλων.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ως ένα πολύ σημαντικό βήμα βελτίωσης, ενίσχυσης και επιτάχυνσης της δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι «η φιλοσοφία του είναι η προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, η ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, η διαφάνεια και η ισονομία ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ανεδαφική αυστηροποίηση των ποινών και για προβλέψεις που οδηγούν στην έκπτωση της ποινικής δικαιοσύνης και στην ευθεία παραβίαση και καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατηγορουμένων και πολιτών».

Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «έχει μία αντιδημοκρατική φιλοσοφία, παραβιάζει βάναυσα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ταξικό και οικονομικά εξοντωτικό για την πλειονότητα των αδύναμων πολιτών».

Για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και αλλοίωση της ποινικής δίκης μίλησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης.

Ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ακραίο τερατούργημα με ταξικό φίλτρο, που θα λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στους μη επικίνδυνους φτωχοδιαβόλους».

Ο ειδικός αγορητής των “Σπαρτιατών”, Πέτρος Δημητριάδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, επιβάλλει αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Γιώργος Αποστολάκης, υποστήριξε ότι «η εγκληματικότητα δεν καταπολεμείται, ούτε με λαϊκίζοντα τιμωρητισμό, ούτε με αντιδημοκρατικά μέτρα» ενώ η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, μίλησε για «ένα βάναυσα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...