Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος για Πούτιν: «Στο τελετουργικό Τσάρος και στη μεθοδολογία Στάλιν – Εξόντωσε τον Ναβάλνι, οδηγείται σε ένα τέλος»

«Ο Πούτιν είναι ως προς το τελετουργικό τσάρος και ως προς τη μεθοδολογία Στάλιν. Μέχρι στιγμής έχει θέσει στο περιθώριο με αυτόν τον τρόπο 45 αντιπάλους του», επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Επτά» και τη Βάλια Πετούρη, στον απόηχο του αιφνίδιου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσου αντιφρονούντα, σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο εκπρόσωπος του Ναβάλνι είπε στη συνέντευξη: “Τι ήταν πιο θετικό για τον Πούτιν τότε, να τον απελευθερώσει; Είναι αρνητικό να τον κρατήσει. Τελικά επελέγη η τρίτη λύση: Τον εξόντωσε. Έκανα ένα σχόλιο για να οδηγήσει να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει στη Ρωσία. Ο Πούτιν είναι ως προς το τελετουργικό τσάρος και ως προς τη μεθοδολογία Στάλιν. Μέχρι στιγμής έχει θέσει στο περιθώριο με αυτόν τον τρόπο 45 αντιπάλους του».

Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε τώρα θα οδηγήσει στην αντίστροφη μέτρηση που θα τον οδηγήσει σε ένα τέλος. Κάνω αυτή την εκτίμηση γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και αντίστοιχες περίοδοι στην ιστορία που τέτοιες συμπεριφορές εκεί οδήγησαν τα πράγματα για τη Ρωσία. Γιατί σε μια εποχή ο κόσμος αλλάζει, όλα μετασχηματίζονται, διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Με αυτόν τον ηγέτη οδηγείται στο περιθώριο (…)».

Για την επαναπροσέγγιση Καΐρου – Άγκυρας μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια τεταμένων σχέσεων και δεδομένου ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ότι σηματοδοτεί την αλλαγή των ισορροπιών στη γεωμετρία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως προς το πόσο αυτό αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε:

«(…) Έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συνολική διευθέτηση όλων των διαφορών της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες. Εκεί μπορεί να εντάξει κανείς και τη στάση, την τελευταία του στάση απέναντι στην Ελλάδα, που όμως έρχεται να δέσει και με μια σταθερή εξωτερική πολιτική από πλευράς Ελλάδος (…)

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο οκτάμηνο έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σταμάτησαν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών μας υδάτων και έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα, κυρίως μετά την υιοθέτηση και υπογραφή της κοινής διακήρυξης που έγινε εδώ στην Αθήνα. Βέβαια δεν είναι η ίδια με εκείνη που είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Βενιζέλο, αλλά μπορεί να οδηγήσει κι εκεί.

Φτάνει η Τουρκία να αντιληφθεί, όπως παλαιότερα είχε αρχίσει να πιστεύει, ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό με οδηγεί να σας πω ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή την προσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε δέσμη ερωτημάτων τηλεθεατών της εκπομπής και χρηστών του διαδικτύου για το αν και πώς θα αντληθούν χρήματα – αγροτικές ενισχύσεις από την Ευρώπη προς τους Έλληνες καλλιεργητές και παραγωγούς, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε:

«Όλα είναι δυνατά και νομίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα τεθούν αυτά τα ζητήματα. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι και οι αγρότες γενικότερα του ευρωπαϊκού Νότου κυρίως, που αυτή τη στιγμή θίγονται άμεσα και από την πράσινη ανάπτυξη που τους έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αναστέλλονται πολλές από τις πτυχές αυτής της πολιτικής. Είναι μια σειρά από μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Εγώ θα σταθώ σε κάτι πολύ σημαντικό. Χωρίς τους αγρότες Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει και ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους (…)

Βέβαια ο ευρωπαϊκός Νότος είναι που τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά πέραν αυτού να δούμε και την ελληνική πραγματικότητα: Η κυβέρνηση άνοιξε ένα διάλογο. Προσωπικά ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους αγρότες και ήδη έχουμε το πρώτο αποτέλεσμα. Πολλοί είπαν ότι δεν θα γίνει. Εγώ πιστεύω ότι ο οδικός χάρτης από την ώρα που υιοθετηθεί θα οδηγήσει σταδιακά στην επίλυση όλων αυτών των χρονίζοντος προβλημάτων στον αγροτικό χώρο. Τον τελευταίο καιρό μίλησα πολύ με τους αγρότες της Πελοποννήσου και της Ηλείας. Η Θεσσαλία έχει υποστεί την ζημιά που θα απαιτηθούν χρόνια και χρήματα για να αποκατασταθεί, όπως και στον Έβρο, μην το ξεχνάμε αυτό.

Η κυβέρνηση έχει μια σωστή πολιτική. Από την άλλη μεριά, σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις, εγώ θα θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα. Ωραία, έχουμε κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε τι θα βοηθήσει αυτό; (…) Αν το αποτέλεσμα μιας συζήτησης γίνει κάτω από τέτοιες στάσεις, δεν θα είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει λογική αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει τις δεσμεύσεις τους έτσι ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν όλα εκείνα πάνω στα οποία στηρίζεται η αγροτική κινητοποίηση για να μπορέσουμε να βρούμε πλέον τον δρόμο μας».

Για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Εκσυγχρονιστικό άλμα της χώρας – Με σαφήνεια, με ειλικρίνεια, ετέθη το θέμα»

Για το γεγονός ότι το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είτε απείχε είτε καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, επισήμανε:

«Πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Είναι αλήθεια ότι για ορισμένες μεταρρυθμίσεις τέτοιου μεγέθους, πρόκειται για ένα εκσυγχρονιστικό άλμα της χώρας. Δεν είναι πάντα έτοιμη η κοινωνία, αλλά αυτή είναι η ευθύνη της ηγεσίας να ανοίγει δρόμους. Από την άλλη μεριά, σε ένα βαθμό είναι και υποχρέωσή μας. Ήδη έχει υποστεί μία δικαστική ήττα η Ελλάδα για τέτοια θέματα: Που ήταν η υπόθεση Βαλλιανάτου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν το κάνουμε θα αρχίσουν οι προσφυγές, θα έχουμε πολλές ταλαιπωρίες να περάσουμε και στο τέλος θα αναγκαστούμε να το κάνουμε. Τώρα λοιπόν, με σαφήνεια, με ειλικρίνεια, ετέθη το θέμα.

(…) Θυμίζω ότι όταν άνοιξε αυτό το θέμα, ο Μητσοτάκης είπε “Είναι θέμα συνείδησης – επιλέξετε”. Δεν επέβαλε στη Νέα Δημοκρατία κομματική πειθαρχία και γι’ αυτό ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές. Πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν και διαχρονικότητα. Δηλαδή δεν είναι κάτι καινούργιο, έχουν μια συνέπεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...