Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη είναι η τετραετία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Πρωινής Ζώνης» στο Action24 συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα επικαιρότητας, όπως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι αγροτικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «η δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε ως η τετραετία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Η επιστολική ψήφος χθες, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίζουν μία δεύτερη τετραετία. Και είναι ξεκάθαρη η Κυβερνητική πλειοψηφία ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις»

Μηταράκης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Καταρρέει και το επιχείρημα της Συνταγματικότητας που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψελλίσει»

Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι στο ζήτημα αυτό «είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν επιτρέπουμε την ιδιωτική εκπαίδευση και θα μου επιτρέψετε να πω κάτι σκληρό. Αυτές οι καταλήψεις, αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στα Πανεπιστήμια, αυτά είναι που τελικά υποβιβάζουν τελικά το δωρεάν δημόσιο Πανεπιστήμιο και δημιουργούν μία τάση στα νέα τα παιδιά να θέλουν να ψάξουν και να βρουν εναλλακτικές.»

«Το Υπουργείο Παιδείας, δεν πέταξε την μπάλα στους Πρυτάνεις για να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Αντιθέτως έχει πάρει η Κυβέρνηση αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν πλέον στα Πανεπιστήμια να μην είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών. Διαβάσαμε και προχθές, ότι στην Νομική μπήκαν κουκουλοφόροι για να επιβάλουν στους φοιτητές που ήταν στην συνέλευση να ψηφίσουν υπέρ της κατάληψης. Αυτές λοιπόν, οι μειοψηφίες δεν μπορούν πλέον», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό και έχουμε δει τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο πάνε σε Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Κύπρο πάρα πολλοί, στην Αμερική. Η λέξη κατάληψη, η λέξη μπορεί να χαθεί η εξεταστική, όλα αυτά δεν υπάρχουν στο διεθνές λεξιλόγιο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αν πάτε σε ένα διεθνές συνέδριο και πείτε ότι έχουμε καταλήψεις στα Πανεπιστήμιά μας πίσω στην πατρίδα νομίζω οι συνάδελφοί σας δεν θα καταλάβουν τι μπορεί να εννοείτε. Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να έγινε στην Αγγλία κατάληψη, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αντιδράσεις υπάρχουν.»

Απευθυνόμενος στον κ. Φαραντούρη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «δεν μιλάμε για ίδρυση, μιλάμε για εγκατάσταση υφισταμένων Πανεπιστημίων, τα οποία λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα και με την νομολογία και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτά λοιπόν, θα έρθουν με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν θα έρθουν άναρχα, θα έρθουν με προϋποθέσεις και για την ακαδημαϊκή επάρκεια και την υλικοτεχνική υποδομή. Άρα, συμφωνούμε. Πάντως εγώ βλέπω μια συμφωνία εδώ με τον κ. Φαραντούρη. Βλέπω ότι επί της εγκατάστασης στην Ελλάδα υφισταμένων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων λέτε ότι αυτό ισχύει ήδη. Άρα καταρρέει και το επιχείρημα της Συνταγματικότητας που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψελλίσει. Από την στιγμή που αυτό προκύπτει ήδη και υπάρχει νομολογία σημαίνει ότι πολύ ορθά το Υπουργείο Παιδείας τοποθετεί το πλαίσιο.»

Για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις αγροτικές αποζημιώσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε εχθές, και είπε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Επειδή ξέρω και από τη Χίο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις επιδοτήσεις τις έχει δώσει προ μηνός. Οι αποζημιώσεις των καταστροφών φαντάζομαι ότι θα πληρωθούν κανονικά. Ο Πρωθυπουργός ήταν σήμερα να τοποθετηθεί στη Βουλή σε μια επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, του κ. Χαρίτση. Έχω την εντύπωση ότι αυτό έχει αναβληθεί για την επόμενη Παρασκευή. Ήδη ο κ. Αυγενάκης έχει ανοίξει την πόρτα του διαλόγου για να μιλήσει με τους αγρότες πριν την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος συνολικά θα παρουσιάσει πώς η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Δεν έχω την αίσθηση ότι υπήρξε ποτέ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μη διάθεση για να υπάρχει διάλογος με τους αγρότες. Για να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχει και να απαντήσει το Υπουργείο.»

«Όταν έχεις χιλιάδες αιτήσεις καταστροφών, οι οποίες χρειάζεται μία πιστοποίηση και ένας έλεγχος αυτών των φακέλων είναι μια διαδικασία που γίνεται στην εποχή μας εκατό φορές ταχύτερα από ότι θα γινόταν προ δεκαετιών. Με ψηφιακές πλατφόρμες τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Δεν σημαίνει ότι όλα γίνονται άνευ ελέγχου και αυτόματα. Υπάρχει ένας λογικός χρόνος που χρειάζεται να εκκαθαρίσεις χιλιάδες φακέλους και χιλιάδες αιτήματα αποζημιώσεων. Όταν είναι η στρεμματική αποζημίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτό είναι εύκολο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, ώστε να μπουν κάτω τα θέματα και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...